Yeha

Josep Junbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 23 d’octubre de 2021

Yeha és una ciutat a la zona central de nord la regió de Tigray a Etiòpia. Probablement va ser la capital de el regne preaksumita de D’mt.

Ruïnes de el gran temple en Yeha.

L’estructura més antiga d’Etiòpia, el Temple de Yeha, es troba a la localitat. Consta d’una torre construïda en estil sabão datada per comparació amb estructures antigues de l’Aràbia del Sud en al voltant de 700 a. C. Tot i que no s’ha fet cap datació per radiocarboni, la data proposada encaixa amb les inscripcions locals preservades. David Phillipson atribueix la seva “excel·lent preservació” a dos factors: “la cura amb què els seus constructors originals van assegurar una fonamentació anivellada sobre el llit de roca desigual Bedrock i la seva rededicación – potser tan d’hora com el segle VI – per al seu ús com a església cristiana. ” Dos llocs arqueològics a Yeha inclouen Grat Beal Gebri, un complex en ruïnes caracteritzat per un pòrtic de 10 metres d’ample i dos conjunts de pilars quadrats, i un cementiri amb tombes excavades a la roca que van ser investigades al començament de la dècada de 1960 . S’ha especulat que les tombes contenen un enterrament real, mentre altres hipòtesis creuen que l’àrea residencial antiga probablement va poder estar un quilòmetre a l’est de la vila moderna

Lloses antigues amb inscripcions Sabas trobades en Yeha.

A més, Yeha és la ubicació d’un monestir de l’església ortodoxa d’Etiòpia. L’edifici va ser fundat segons tradició per Abba Aftse, un dels Nou Sants. En la seva crònica d’Etiòpia, Francisco Álvares esmenta una visita d’aquesta ciutat en 1520 (a la qual crida “Abbafaçem”) i proporciona una descripció de la torre antiga, el monestir i l’església local. Aquesta església era el Gran Temple o una altra església que no es conserva però va ser descrita per la Deutsche Aksum Expedition al començament de segle XX. L’estructura actual, amb característiques arquitectòniques aksumites va ser construïda entre 1948 i 1949.

El jaciment va ser explorat breument al febrer de 1893 per l’antiquari britànic Theodore Bent i la seva dona Mabel. Yeha també ha estat des de 1952 el lloc de nombroses d’excavacions arqueològiques, de l’Institut Etiòpic de Arqueología. Tot i que aquestes van ser interrompudes durant el règim Derg, les excavacions van ser represes el 1993 per un equip arqueològic francès.