Konso

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 22 d’octubre de 2021

Konso és una localitat al sud-oest d’Etiòpia, situada a la vora del riu Sagan. Aquesta ciutat, centre administratiu de districte especial de Konso de les Nacions, Nacionalitats i Pobles de al Sud, es troba a 1650 metres sobre el nivell de la mar. Alguns habitants dels pobles veïns la coneixen amb el nom de Pakawle

Konso, el nom prové del grup ètnic homònim, és coneguda per les seves tradicions religioses, les seves escultures i els fòssils d’homínids que s’han trobat en les rodalies. El lloc va ser agregat a la Llista Temptativa de la Unesco per ser considerat Patrimoni de la Humanitat el 30 de gener de 1997, a causa de la seva importància cultural universal, i va aconseguir la categoria de manera oficial a 2011.

Segons les dades recollides per l’Agència Central d’Estadística d’Etiòpia en 2005, Konso té una població local estimada de 4593 habitants, dels quals 2258 són homes i 2335 mujeres. El cens nacional de 1994 havia reportat que hi havia 2.535 habitants al poble: 1.250 homes i 1.285 dones.

El fotògraf Philip Briggs suggereix que la ciutat d’avui en dia “pot descriure de manera prosaica com un cercle de trànsit de dimensions còmicament vastes, envoltat per una estació de servei solitària i uns quants hotels dispersos” . Segons l’Oficina de Finances i desenvolupament Econòmic de les Nacions, Nacionalitats i Pobles de al Sud, a 2003 les comoditats de Konso incloïen accés a telefonia digital, servei postal, electricitat produïda per un generador i una petita organització de microfinances, les indústries locals són l’apicultura, la teixidura de cotó i l’agricultura. El mercat obre de dilluns a dijous i es troba a dos quilòmetres de la vila, pel carrer Jinka.

El 2007, es va instal·lar al nord de la ciutat una granja de permacultura, Strawberry Fields Eco-Lodge, que treballa amb voluntaris internacionals i escoles locals per conrear aliments, promoure l’ecoturisme i ensenyar l’aplicació de sistemes de permacultura.