Axum

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 21 d’octubre de 2021

Axum és una petita ciutat en l’estat federat de Tigray, Etiopía. És la capital religiosa de l’Església ortodoxa etíop. Segons les xifres de l’Agència Central d’Estadística d’Etiòpia, la ciutat comptava en 2007 47 320 habitants, 20.774 homes i 21.898 dones. El 75% de la població pertany a l’Església ortodoxa etíop. La resta es reparteix entre musulmans sunnites i altres confessions cristianes.

Axum està considerada la ciutat més sagrada d’Etiòpia, i és un dels llocs de peregrinació més importants de l’país. Les festivitats religioses més importants són T’imk’et (Epifania), el 7 de gener, i la festa de Maryam Zion a finals de novembre.

Axum va ser la capital del Regne d’Axum, la veritable representant d’un imperi que es va estendre des de l’actual Iemen fins a l’est del Sudan, controlant les rutes de comerç entre Àfrica i Àsia.

El lloc arqueològic d’Axum va ser declarat Patrimoni de la Humanitat el 1980.

Els monuments més importants són les esteles: enormes obeliscs esculpits amb motius arquitectònics que marquen segons els arqueòlegs l’emplaçament de les tombes dels sobirans de l’antic regne. Alguns d’ells són els majors monòlits tallats de el món. El més gran mesurava 35 metres d’altura, i es creu que tenien discos metàl·lics als costats.

La major part de les esteles s’agrupa al nord de la ciutat.

S’han excavat nombroses tombes, encara que algunes ja havien estat espoliades. Les riqueses trobades es troben en els museus arqueològics d’Axum i Addis Abeba.

El 1937, un obelisc va ser portat a Itàlia com a conseqüència de la invasió d’Etiòpia durant les guerres ítaloabissínies, i va ser erigit a Roma, no lluny del Circ Màxim, davant l’edifici que va albergar el ministeri de l’Àfrica italiana fins a 1945 i que es va convertir el 1951 en seu de la FAO. El 1947, Itàlia es va comprometre a tornar-lo, però la restitució no va tenir lloc fins a 2005. Transportat en tres trossos, el monòlit va recuperar la seva ubicació original a Axum al setembre de 2005. Durant la preparació de l’emplaçament es van realitzar importants descobriments arqueològics: Es tracta d’una necròpolis real de diferents dinasties precristianes, que s’estén més enllà dels límits actuals de la zona arqueològica.

Altres llocs d’interès inclouen l’església de Nostra Senyora de Sió, construïda en 1665. Es diu que alberga l’Arca de l’Aliança. En aquesta església es va coronar als emperadors d’Etiòpia fins a Fasilidas (segle XVII), i més tard des Yohannis IV (segle XIX) fins a la desaparició de l’imperi.

També cal destacar l’estela i pedra d’Ezana, escrita en sabeo, yehén i grec clàssic, la tomba del rei Bazen, considerada un dels monòlits més antics, el bany de la reina de Saba (en realitat un embassament), el palau de Ta’akha Maryam, de segle IV, el palau de Dungur, de segle VI, els monestirs d’Abba Pentalewon i Abba Liqanos i la Lleona de Gobedra, un relleu rupestre de dos metres de longitud.

El 2008 un equip d’arqueòlegs alemanys va trobar a la ciutat santa les restes del palau de la llegendària reina de Saba.

Font: wikipedia