Tombuctú

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 25 de juny de 2021

Tombuctú, sobrenomenada «la ciutat dels 333 sants», és una ciutat situada a set quilòmetres de riu Níger, capital de la regió homònima, a la República de Malí. Amb seus 54.453 habitants és la localitat més poblada de la regió i la tretzena ciutat del país. La seva ubicació geogràfica la converteix en un punt de trobada entre Àfrica Occidental i les poblacions nòmades berbers, sent un enclavament històric de la ruta comercial transahariana .

Es va fer pròspera per Mansa Musa, rei de l’Imperi de Malí qui es va annexionar pacíficament la ciutat en 1324. Tombouctou va ser capital intel·lectual i espiritual de l’islam a tot Àfrica durant els s. XV i XVI. És llar de diverses madrasses i de la prestigiosa Universitat de Sankore (considerada la primera universitat de l’món)

Avui dia es conserven vint-i-dos mausoleus dels “sants” musulmans de Tombouctou, dels quals setze formen part de l’Patrimoni de la Humanitat. Tres de les tombes pertanyen a les tres grans mesquites Djingareyber, Sankore i Sidi Yahya. A l’ésser de fang tota la ciutat i els seus monuments, estan sota l’amenaça de la desertificació, sent probable la desaparició de Tombouctou per 2100.

Estudiosos locals i col·leccionistes encara compten amb una impressionant col·lecció d’antics textos grecs i al segle XIV van ser escrits i copiats importants llibres, establint la ciutat com a centre d’una important tradició escrita en Àfrica

La regió de Tombouctou, pràcticament desèrtica, ocupa una superfície de 496.611 km², una àrea similar a la d’Espanya.

La ciutat està situada a la zona nord del riu Níger, just on aquest més s’apropa a el desert de Sàhara. Va ser unida al riu mitjançant canals que encara existeixen i funcionen. Se serveix pel port de Kabara, situat dotze km a l’est.

Durant segles la ciutat s’ha vist amenaçada per l’avanç de les dunes. Sota la direcció de la Unesco s’han dut a terme treballs per estabilitzar i preservar la ciutat del seu avenç

Tombouctou pertany a la franja més septentrional de Sahel i la més àrida. Les precipitacions anuals estan al voltant d’una mitjana de 160 mm i es concentren durant quatre mesos d’estiu al moment de monsó. L’agost és el més plujós amb un total de 63,5 mm, però les pluges són irregulars d’un any a un altre.

Pel que fa a les temperatures, experimenten variacions importants al llarg del dia. A l’estiu les temperatures màximes sobrepassen els 40°C mentre que a l’hivern les temperatures mínimes baixen fins als 15°C i fins i tot una mica menys. En aquestes condicions la vegetació que hi ha és mínima i els cultius són impossibles sense reg.

Font: wikipedia