Gao

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 26 de juny de 2021

Gao (pronunciat Gou) és una ciutat de Malí situada a la vora del riu Níger. Se situa a nord-est de país i és capital de la regió homònima. La seva població és aproximadament de 86.633 habitants. La composició d’aquesta població és heterogènia, podent trobar-se tuaregs, songhais, belles, àrabs, peüls i europeus (encara que en baixa proporció). La principal llengua autòctona és el koyraboro senni.

En el passat aquesta ciutat va funcionar com un important pas de caravanes i centre neuràlgic per al comerç transsaharià, el que va provocar que la dotaran de monuments que han estat considerats per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat, tal com la tomba dels Askias. Durant un breu període de l’any 2012 la ciutat va ser conquistada per milícies rebels i convertida en capital política de l’Estat independent d’Azawad, la declaració d’independència no va ser reconeguda per la comunitat internacional

El seu barri cèntric i punt de trobada per a la realització d’activitats comunitàries es diu Sosso-Koïra. Aquest barri i altres llocs de la ciutat estan separats dels barris nous (Château, 8e quartier) per extenses esplanades.

A la ciutat es troba un port fluvial que ha funcionat durant anys com a nus de comunicacions per a tota la regió, i que voreja un mercat de desenvolupament creixent (que ha canviat tres vegades de lloc en el mateix període, sempre a la vora del riu) . En el present s’estan desenvolupant noves carreteres que connectin a la ciutat amb un pont la construcció ja s’ha iniciat.