Bamako

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 24 de juny de 2021

Bamako o Bàmako és la capital de Malí, es troba a la vora del riu Níger al sud-oest de país. Principal centre administratiu, important port fluvial i un centre comercial per a tota la regió circumdant, té la categoria de districte a nivell nacional i està al seu torn dividida en sis comunes dirigides pels seus respectius alcaldes electes. L’alcalde de districte de Bamako és Adama Sangaré. És una estació de ferrocarril Dakar-Níger.

El nom de la ciutat prové de la llengua bambara bàmaka, “recés del cocodril” ja que aquest animal era el fetitxe local al qual, segons relats de principis de segle XX, se li sacrificava anualment una verge

Situada a les ribes del riu Níger, la ciutat de Bamako va ser construïda en una corba del riu, envoltada de turons. S’estén per una superfície de 267 km². Té una població d’1.809.106 habitants (2009) i un port fluvial sobre el riu Níger. És el major centre administratiu i comercial de Malí.

Bamako és la capital de l’únic districte de país. Concentra el 70% de la producció industrial nacional. Les principals produccions són les manufactures, incloent tèxtils, carn, metalls i pesca. A més, el sector terciari està molt desenvolupat, sobretot l’artesanat i el comerç. A més, aquesta ciutat és la seu de les grans empreses nacionals i de l’Administració de l’estat.

Una línia de ferrocarril uneix Bamako amb Dakar, a la veïna Senegal, passant per Kati, Négala, Kita i Kayes. Una bona manera de comunicar-se en l’entorn de la ciutat és el propi riu Níger.

A més, existeixen carreteres asfaltades que comuniquen la capital de Malí amb les principals ciutats de les diferents regions de país. El projecte de la Carretera Transaheliana disposaria que, procedent de Dakar, el vial passés per Bamako abans de dirigir-se cap Burkina Faso, Níger, Nigèria i Txad. Per via aèria, l’Aeroport Internacional de Bamako-Senou connecta la ciutat amb múltiples destinacions africanes, a més de amb París, a on volen les companyies Aigle Azur, Air France i Air Mali.

El clima és tropical i una mica humit, el total de precipitacions anuals és de 878 mm amb les temporades seques i plujoses ben marcades. El mes més sec no rep una gota d’aigua (mitjana de 0 mm al desembre), mentre que el mes més plujós és ben regat (234 mm a l’agost). La mitjana de temperatura anual és de 27,8 ° C, sent el mes més fred desembre amb una mitjana de 24,8 ° C, i el més calent abril amb 38,7 ° C.

Font: wikipedia