Pretòria

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 24 de febrer de 2022

Pretòria és una ciutat situada a la part nord de la província de Gauteng, a Sud-àfrica, dins de la Municipalitat Metropolitana de la Ciutat de Tshwane. És la capital administrativa de Sud-àfrica, al costat de les ciutats capitals legislativa de Ciutat del Cap i la judicial de Bloemfontein. El Poder Executiu està ubicat a Pretòria. L’àrea metropolitana de Pretòria és la cinquena en importància de Sud-àfrica, amb una població estimada el 2.985.997 per al 2011.

Pretòria està considerada com la ciutat que més serveis ofereix a nivell nacional en estudis universitaris, amb universitats com la Universitat de Pretòria, fundada el 1908 és una de les més antigues i extenses en l’àmbit públic, la Universitat de Sud-àfrica, sent la primera al país que ofereix educació a distància, i la Universitat Tecnològica de Tshwane, que acull la major quantitat d’estudiants de ciències a Sud-àfrica. També és seu del Consell per a la Investigació Científica i Industrial de Sud-àfrica.

A Pretòria se’l coneix de vegades com a “Tshwane” a causa de la controvertida proposta de canvi de nom, de llarga durada i que encara no s’ha resolt. El nom de Pretòria fa referència a Andries Pretorius. Pretòria és coneguda popularment a Àfrica com La ciutat Jacaranda a causa de la quantitat d’arbres Jacaranda que hi ha als carrers, parcs i jardins.

El nom de la ciutat és un esment en honor a Andries Pretorius, derivat bàsicament en les llengües afrikáans i anglès. Pretorius va ser un polític, general militar i líder de l’antiga comunitat Voortrekker, present a la Gran Trek (Gran Migració) que a més va jugar un paper important en la fundació de l’efímera República de Natalia i de la República de Sud-àfrica de Transvaal, i també figura clau en la batalla del Riu Sagnant, per la qual cosa és considerat un heroi nacional. Encara que va haver-hi diverses propostes com Pretoriusdorp, Pretori, Pretoriusstad o Pretòria-Philadelphia, es va quedar definitivament amb el nom actual.

Font: wikipedia