Windhoek

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 25 de febrer de 2022

 és la capital de Namíbia. El nom pot derivar de l’afrikáans Wind-Hoek (“cantó del vent”) o de les muntanyes Winterhoek. Té una població que arriba als 431.000 habitants el 2020 (el 15.7 % de la població del país), integrada per gent d’ascendència alemanya (gairebé el 10 %), anglosaxons (1%), afrikaners (6 %), mestissos (basters) i coloureds, 11 %), asiàtics (7 %), ovambos, hereros i totes les altres ètnies natives.
És el centre polític, econòmic i comercial (especialitzat en pells d’ovelles) del país.
Windhoek va ser als seus orígens el centre de comandament d’un cap nama que va derrotar els habitants herero de la regió al segle XIX.
L’Imperi alemany va ocupar la regió el 1885, i es va transformar en el seient del règim colonial el 1892 com la capital de la colònia de l’Àfrica del Sud-oest Alemanya (Deutsch-Südwestafrika). Durant la Primera Guerra Mundial, Windhoek va ser capturada per tropes sud-africanes i es va convertir en un domini britànic.
Fins a la independència de Namíbia, proclamada el 1990, la ciutat de Windhoek va ser reconeguda com la capital de l’Àfrica del Sud-oest administrada pel Govern sud-africà.
Windhoek està situada en un altiplà al voltant de 1600 m s. n. m., en una regió de clima sec temperat. Els dies són majorment càlids, amb temperatures entre els 25 °C i els 35 °C, amb dies molt calents a més de 40 °C durant els mesos d’estiu, mentre que les nits són generalment fresques.
Els mesos d’hivern (juny, juliol i agost) experimenten en general les menors precipitacions. Les temperatures mínimes s’estenen entre 5 ºC (41 ºF) a 18 ºC (64 ºF). Les nits són en general fredes, encara que la temperatura poques vegades baixa dels 0 °C, i gairebé mai neva. La regió pateix una sequera més o menys una vegada cada dècada.

Font: wikipedia