Johannesburg

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 23 de febrer de2022

Johannesburg és la ciutat més gran i poblada de Sud-àfrica. És la capital de la província de Gauteng, també és la capital industrial de Sud-àfrica i la ciutat més poblada, la més rica del país i la quarta economia més gran de l’Àfrica austral. Col·loquialment els sud-africans en diuen Joburg, Jozi o JHB. Així mateix, és considerada el principal centre econòmic i financer del país.

Aquesta ciutat és una de les 40 àrees metropolitanes més grans del món i una de les úniques tres d’Àfrica oficialment anomenades “ciutat global” (classificada com una ciutat de classe mundial); les altres dues són El Caire i Ciutat del Cap

Erròniament, se la considera com la capital de Sud-àfrica (aquest país posseeix tres ciutats capitals oficials, de les quals Johannesburg no forma part). No obstant això, allà se situa la Cort Constitucional, la cort de major rang de tot Sud-àfrica.

A Johannesburg hi ha comerç a gran escala d’or i diamants, a causa de la seva ubicació privilegiada a l’àrea dels turons de Witwatersrand molt rics en minerals.

Johannesburg rep visitants per mitjà de l’aeroport Internacional O.R. Tampoc, el més gran i amb més circulació a Àfrica i porta aèria a la resta del sud d’Àfrica.

És una de les poques grans ciutats del món que ni són a la costa, ni tenen un riu important o canal que la comuniqui amb el mar (igual que Madrid o Berlín). Les modificacions realitzades a les fronteres municipals, dutes a aquest efecte l’any 2000, van fer que la població sobrepassés els 3 milions (5,61 milions el 2013).

La població de l’àrea metropolitana (que inclou els altres municipis del Gauteng excepte Pretòria) s’estima actualment uns 9 milions d’habitants. Això la col·locaria com la quarta ciutat més poblada dÀfrica.

Johannesburg és una ciutat amb un contrast molt fort entre la minoria blanca (17%), que viu amb paràmetres de país desenvolupat, i una població negra (73%), amb uns nivells de vida tercermundistes.

Font: wikipedia