Orà

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 13 de maig de 2021

Orà és una ciutat del nord-oest d’Algèria, situada a la costa de la mar Mediterrània. Té una població que s’acosta als 700.000 habitants, la qual cosa la converteix en la segona ciutat del país. És alhora la capital de la wilaya (província) d’Orà.

Al cens del 1954, la població era de 104.000 persones i la jueva i europea de 171.000. Fins al 1962, va restar com la vila més europea d’Algèria.

El 5 de juliol del 1962, mentre el país celebrava la independència, es va produir la massacre d’Orà; els musulmans es van llençar contra els occidentals i el general Katz va refusar intervenir. El tinent Rabah Kheliff, musulmà de 29 anys, amb 300 soldats, va refusar un destacament de l’Exèrcit d’Alliberament Nacional i va poder alliberar 400 europeus retinguts com a ostatges; condemnat a mort per l’FLN, va haver de fugir a França. Els acords d’Evian preveien el manteniment d’una base naval a Mers El-Kébir durant 15 anys (fou retornada el 1967).

Actualment, és un port comercial situat al centre d’una important zona industrial. És seu universitària. Orà és una de les portes d’Algèria. Està especialment ben comunicada amb la ciutat d’Alacant, per via marítima (transbordadors diaris a l’estiu) i per via aèria.

La ciutat s’ha degradat molt des de la independència. Actualment, és una ciutat força deprimida, plena de contaminació, marginalitat, brutícia i amb edificis centenaris precolonials descuidats que amenacen ruïna.

Font: wikipedia