Nador

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 12 de maig de 2021

Nador és una ciutat berber al Rif, Marroc, capital de la província homònima, situada a 15 quilòmetres aproximadament a sud de la ciutat espanyola de Melilla i a 165 quilòmetres d’Alhucemas, al nord de país. El 2014 tenia prop de 161.726 habitants. La ciutat compta amb un aeroport internacional. Es troba a la vora de la Mar Chica, llacuna litoral única a la Mediterrània marroquina.

En Nador la majoria de la població té el rifeny com a llengua materna i l’àrab és una llengua minoritària. Actualment l’ús de el castellà està en augment a causa de la població de Melilla que visita Nador habitualment, i viceversa.

La població de la ciutat podria arribar a duplicar-se a l’acostar-se l’estiu, ja que arriben els emigrants rifenys de països europeus com Bèlgica, Països Baixos, Alemanya, Espanya i França. Al seu torn, Nador s’ha convertit en la segona plaça financera de país.

La seva població es dedica fonamentalment a el comerç, interior i exterior, el contraban entre Espanya i el Marroc, l’agricultura, la pesca i a una incipient indústria (Zeluán), que creix poc a poc però amb pas ferm.

Les inversions recents estan dotant a Nador i la seva província d’infraestructures per continuar el seu desenvolupament. Té un bon aeroport (Nador-Aaruit), amb vols nacionals i internacionals, port comercial (Beni Ansar), està en construcció avançada la carretera costanera Oujda-Tànger (en funcionament des de Saïdia, Nador, Alhucemas fins Jebba) i la connexió amb Seluán , la Ciutat Autònoma de Melilla (Espanya) i el port de Beni Ansar està desdoblada amb dos carrils en ambdós sentits. Al juliol de 2009 es va començar la construcció de l’Atalayoun Golf, complex turístic i residencial amb un camp de golf a la península de l’Atalayón a la Mar Chica.

Igualment al juliol de 2009 es va inaugurar la línia ferroviària que enllaça amb la resta de país. En ensenyament ha una àmplia xarxa de centres públics i privats, entre ells un Institut d’Ensenyament Primària i Secundària de l’Estat espanyol (Institut Lope de Vega) i ja ha començat a funcionar la Universitat de Seluán.

Font: wikipedia