Matadi

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 21 de desembre de 2021

Matadi és el principal port de la República Democràtica del Congo i la capital de la província de Baix Congo. Té una població de 245.862 habitants (2004). Està situada a la riba esquerra del riu Congo, a mig camí entre l’oceà Atlàntic i la capital del país, Kinsasa. La ciutat va ser fundada per Henry Morton Stanley el 1879.

Congo Central (en francès, Kongo Central), anteriorment Baix Congo, és una de les vint-i-sis províncies de la República Democràtica del Congo d’acord amb la Constitució de 2005.1 La seva capital és Matadi.

És l’única província de la República Democràtica del Congo amb sortida a l’oceà Atlàntic. Aquest país només posseeix un 0,3 de costa, convertint-lo a l’estat amb menys litoral del món.

La paraula Matadi significa “pedra” en llengua kikongo. La ciutat està construïda sobre empinats turons, i un “dit” local assegura que per viure a Matadi cal conèixer els verbs “pujar”, “baixar” i “suar”. Riu a dalt hi ha una sèrie de coves, anomenades “roca de Diogo Cão”, en les quals hi ha inscripcions fetes per l’explorador portuguès en 1485 per marcar el límit dels seus viatges remuntant el riu Congo.

A prop de la ciutat es troben també la muntanya Cambier i les cascades de Yellala.

La central elèctrica del riu Mpozo subministra energia a la ciutat. Una línia de ferrocarril la connecta amb Kinshasa, a 350 km de distància. El port, un dels més importants d‟Àfrica, és plenament navegable i és el punt d‟importació i exportació més important de tot el país. Les principals exportacions són el cafè i la fusta. La companyia pesquera estatal “Pemarza” utilitza el port per proveir de peix a la capital. L’aeroport de Tshimpi, a prop de la ciutat, no està, segons informa, en actiu. El riu és travessat per un pont de 722 m, amb línia de ferrocarril i carretera, construït el 1983. En un turó proper hi ha un monument als constructors del ferrocarril Matadi-Kinshasa.

Font: wikipedia