Goma

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 20 de desembre de 2021

Goma és una ciutat de la República Democràtica del Congo que té al voltant de 160 000 habitants, capital de la província de Kivu del Nord. Està situada a la zona est del país, a l’oest de la Gran Vall del Rift, a la frontera amb Ruanda. A prop de la ciutat hi ha el parc nacional Virunga.
Quant a transports l’Aeroport de Goma és un dels quatre aeroports internacionals del país i la ciutat està connectada a Kisangani per la Carretera Nacional No. 2. Goma va ser un dels llocs on van fugir els hutus de Ruanda durant el genocidi del 1994. La massiva afluència va provocar una important crisi humanitària per la manca d’aigua i menjar. Els refugiats també van patir còlera i altres malalties.
El principal problema de la ciutat des de mitjans del segle XX és la seva proximitat al volcà Nyiragongo, que és a 18 quilòmetres. Les més devastadores catàstrofes volcàniques es van donar el 1977 i el 2002.
L’aeroport internacional de Goma ofereix vols nacionals i, a partir del 2016, un vol internacional. La ciutat es troba a la frontera amb Ruanda i la veïna de Gisenyi que està connectada a Kigali, la capital de Ruanda, per la carretera i els autobusos regulars viatgen entre aquestes ciutats en menys de quatre hores.
Goma està connectada a Bukavu amb ferri, a Butembo, Beni, Bunia i Kisangani ja sigui pels vols nacionals o per la carretera, i els autobusos regulars viatgen des de Goma a aquestes ciutats. Es necessiten d’un a dos dies de viatge, (amb autobús) per arribar a aquestes ciutats. Els problemes de seguretat en aquest camí {Grand Nord Adventure} estan cada cop més organitzats des del 2016 per les autoritats locals.
Font: wikipedia