Kinshasa

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 18 de desembre de 2021

Kinsasa, majorment escrita com Kinshasa en francès i coneguda fins a 1966 com Leopoldville, és la capital i la major ciutat de la República Democràtica del Congo. Es tracta del centre administratiu, econòmic i cultural del país. Segons l’article 2 de la Constitució de la República Democràtica del Congo de 2006 posseeix alhora l’estatus administratiu de ciutat i província.

Es troba a la riba esquerra del riu Congo, abans que el riu arribi a les cataractes Livingstone, i situada davant de Brazzaville, la capital de la República del Congo, de la qual només la separa el riu. Estimacions pel 2009 xifraven a 9 518 988 el nombre d’habitants de la ciutat. Al costat de la capital de la República del Congo, que compta amb una població a la seva àrea metropolitana d’1,5 milions d’habitants, forma l’Àrea metropolitana de Kinsasa-Brazzaville, que amb una població calculada per al 2009 de més de deu milions d’habitants, la tercera conurbació més gran d’Àfrica. És la ciutat més poblada d’Àfrica després de Lagos i El Caire. És la ciutat més poblada del món francòfon, per davant de París.

S’estén sobre més de 30 km d’est a oest i sobre més de 15 km de nord a sud. Una part important de la superfície de la regió de Kinshasa és rural, coberta per una sabana arbrada amb alguns arbustos. La comuna rural de Maluku, a la part oriental de la província, ocupa el 79% del territori. De fet, és una ciutat de forts contrastos, amb elegants sectors residencials, comercials i universitats com també barris pobres, i per tant, de vastes zones «rurals» embolicant la ciutat, fins al punt de formar explotacions agrícoles i botàniques a la mateixa ciutat.

La ciutat-província cobreix una àrea de 9965 km². Es compon d’un gran altiplà (meseta Kwango), una cadena de turons (muntanyes Ngaliema, Amba, Ngafula), un terreny pla, i els aiguamolls a la vora de Pool Malebo (antigament conegut com Stanley Pool). La plana és la més poblada i s’estén en forma de mitja lluna des de la badia, a l’est, fins a l’altiplà Kwango Ngaliema, a l’oest de Pool Malebo. La ciutat es va desenvolupar entre el promontori de Gombe, el Pool Malebo i la badia de Ngaliema abans de les cascades Livingstone i els turons del sud situats a prop del riu (a l’oest de la Muntanya Ngaliema), quinze quilòmetres al sud de Pool Malebo.

Kinsasa és una ciutat de contrastos, amb luxoses àrees residencials i comercials, tres universitats, i barris de barraques.

Està localitzada a la vora del riu Congo, directament oposada de la ciutat de Brazzaville, capital de la República del Congo. Al costat del cas de Buenos Aires i Montevideo, és l’únic lloc al món on dues capitals nacionals estan davant de cara a la vora d’un riu, encara que en aquest cas estan molt més properes ia la vista l’una de l’altra.

Font: wikipedia