Boma

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 22 de desembre de 2021

Boma és una ciutat portuària al Riu Congo, a uns 100 km riu amunt de l’Oceà Atlàntic, a la província del Baix Congo de la República Democràtica del Congo. Tenia una població estimada de 162.521 persones el 2012.

Boma va ser la capital de l’Estat Lliure del Congo i del Congo Belga des de l’1 de maig de 1886 fins a 1926. Boma es va mantenir com a capital fins que la capital es va traslladar a Léopoldville (Kinshasa). Boma és un port que maneja les exportacions de fusta tropical, banana, cacau i productes de palmell.

Boma va ser fundada com una estació d’emmagatzematge d’esclaus i altres productes per comerciants de diversos països europeus al segle XVI. El comerç estava principalment en mans de comerciants holandesos, però empreses britàniques, franceses i portugueses també hi tenien fàbriques. Cap potència europea va exercir sobirania, encara que reclamacions de tant en tant van ser presentades per Portugal.

Henry Morton Stanley va arribar a Boma el 9 d’agost de 1877, després de creuar Àfrica d’est a oest.

El 1884 el poble de Boma “va concedir” ser un protectorat a l’Associació Internacional del Congo.

La ciutat està ubicada a l’oest de la República Democràtica del Congo, al marge dret del riu Congo, està travessada per dos rius, el Kabondo i el Kalamu.

Boma té un clima tropical (segons la classificació climàtica de Köppen Aw) la temperatura màxima registrada va ser de 41°C (106°F) el 25 de febrer de 1976, mentre que la temperatura rècord més baixa va ser de 10°C (50° F) el 21 d’octubre de 1976.

Font: wikipedia