Brazzaville

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 23 de desembre de 2021

Brazzaville és una ciutat ubicada a Àfrica, capital de la República del Congo, sent a més la principal població del país. Se situa al costat del riu Congo, a la seva riba dreta, just davant de Kinsasa, capital de la República Democràtica del Congo. Aproximadament un terç de la població de la República del Congo viu a la capital, essent alhora el centre administratiu i financer del país. El 2015 tenia 1.696.392 habitants, 2.250.000 si es compta tota l’aglomeració urbana.

El seu actual governador és Christian Roger Okemba, del Partit Congolès del Treball.

Brazzaville està localitzada en les coordenades 4°16′S 15°17′E. Amb l’objectiu de distingir entre els dos països africans que en nom seu porten la paraula “Congo”, la República del Congo freqüentment és denominada com Congo-Brazzaville en oposició a Congo-Kinsasa (la República Democràtica del Congo també coneguda com Zaire entre els anys 1971 al 1997 la capital del qual és Kinsasa).

Kinsasa descansa al marge sud del riu Congo just davant de Brazzaville i aquest és l’altre lloc al món, on dues capitals nacionals estan situades als marges oposats d’un mateix riu. Buenos Aires i Montevideo, capitals d’Argentina i Uruguai respectivament, a Amèrica del Sud, es troben també en marges oposada del Riu de la Plata. Com a curiositat, es tracten de les dues capitals nacionals del món que més a prop es troben l’una de l’altra.

Brazzaville està situada a l’interior del continent africà a 506 km de distància de l’oceà Atlàntic i al sud de l’Equador. La ciutat és relativament plana i es troba a una alçada de 317 m s. n. m. envoltada a més per una enorme sabana.

La ciutat posseeix drassanes, fàbriques de material ferroviari, indústries agroalimentàries, indústries químiques i saboneres. És el principal centre polític i cultural del país. En termes econòmics, l’activitat empresarial es mostra més dinàmica a Pointe-Noire, ciutat petroliera situada a la costa atlàntica, a uns 500 quilòmetres de Brazzaville.

A la ciutat es troba emplaçat l’aeroport de Maya-Maya, el més important del país.

Entre els edificis més destacats de la ciutat hi ha la Basílica de Santa Anna amb els seus peculiars sostres de color verd i que va ser construïda el 1949 per Roger Erell. El mateix Erell va ser el dissenyador d’una casa a la ciutat per a Charles de Gaulle. Altres edificis importants són la Torre Nabemba i el Palau de Congressos de la ciutat. A més també són destacables el Mausoleu de Marien Nguouabi, el Zoo de Brazzaville i l’Escola de pintura de Poto-Poto.

Pel que fa a les institucions, cal destacar que l’oficina per a l’Àfrica de l’Organització Mundial de la Salut té la seu a Brazzaville a la zona de la Cité du Djoué.

El 2005 es va iniciar la construcció d’una gran mesquita, ja que el 2% de la població de la República del Congo és musulmana.

Font: wikipedia