Malabo

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts, 4 de gener de 2022

Malabo, anteriorment dita Santa Isabel, és la capital de Guinea Equatorial (encara que està en construcció la futura capital Oyala-Ciutat de la Pau) i de la província de Bioko Nord. Està localitzada a la costa nord de la illa de Bioko -illa coneguda antigament pels bubis, els seus habitants autòctons, com Etulá i com Fernando Poo pels europeus- i té una població aproximada de 250 302 habitants.

Els idiomes oficials de la ciutat, així com de tot el país, són l’espanyol (idioma principal i pràcticament l’únic usat), el francès i el portuguès.

Malabo és la ciutat més antiga de Guinea Equatorial. Per aquest motiu es poden veure una gran quantitat d’edificis amb arquitectura colonial que alhora conviuen amb edificis moderns construïts en la darrera i recent etapa, ja després de la independència. Els carrers del centre, amb un disseny quadrat, revelen l’antiga concepció de ciutat moderna, amb zones de vianants a totes. La ciutat també ofereix nombroses zones verdes i de lleure. Aquest fenomen provoca una sensació d’arquitectura de pressió atenuada per la baixa alçada dels edificis en una combinació entre occidentalització arquitectònica i africanisme.

Es va denominar Port Clarence a la seva fundació, duta a terme pels britànics, i més endavant va passar a anomenar-se Santa Isabel durant l’etapa espanyola. En 1973, durant la presidència de Francisco Macías Nguema i en els primers anys d’independència, va rebre el nom actual.

Malabo està situada al nord de l’illa de Bioko, a les coordenades 3° 45′ 7.43″ Nord i 8° 46′ 25.32″ Est. El sud de Malabo està limitat pel riu Cònsol i just a l’altra banda del riu, al sud-oest, hi ha l’hospital. A l’oest de la ciutat, situat a uns 9 km del centre de Malabo, hi ha el renovat Aeroport de Malabo-Santa Isabel. A la regió costanera del nord de la ciutat es troben badies i caps. El més gran dels caps és el de punta de la Unitat Africana situat just darrere del Palau Presidencial i que ocupa tota la part oriental de la badia de Malabo. Un altre cap d’importància és punta Europa situat a l’oest de la ciutat molt proper a l’aeroport.

Tot i la seva ubicació propera a l’equador, Malabo té un clima humit i tropical. La ciutat té una mitjana de 1800 mm de pluja cada any.

Malabo té una petita i curta estació seca entre desembre i febrer i una llarga estació plujosa que cobreix els nou mesos restants. Les temperatures durant tot l’any a la ciutat són relativament constants, amb una mitjana de 25 °C.

Font: wikipedia