Bata

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 6 de gener de 2022

Bata és la ciutat més poblada de Guinea Equatorial superant Malabo, la capital nacional. Etimològicament prové de la paraula ndowé “baàs”, que significa “post sobre o sobre”. Actualment, després de conèixer un creixement demogràfic com a conseqüència dels contingents migratoris durant els segles XIX i XX de l’interior continental del país, la Fang o la gent “Pangwe”, així com l’afluència de grups immigrants d’altres països africans com Mali, Senegal, Togo, Benín, Burkina Faso o Nigèria juntament amb països del barri CEMAC com a Camerun, els marges de les seves extensions s’han ampliat, convertint-se en la ciutat més poblada del país. La seva estructura econòmica li confereix la reputació de “Ciutat Econòmica”.

Capital de la regió continental de Rio Muni i la província de la costa. Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, BATA té una població de 309 345 habitants el 2018.

La principal urbanització de la ciutat es va dur a terme a partir dels anys cinquanta, encara sota dominació colonial d’Espanya, encara que el recent auge de petroli al país ha suposat el desenvolupament de la ciutat amb més d’un centenar de projectes d’infraestructura subterrània com a marítim. Tot i que, d’altra banda, l’augment demogràfic ha fet una ciutat una ciutat on el pla urbà concebut no ha estat respectat i com a conseqüència, han creat barris sense urbanització i difícil d’accedir a l’estil de grans suburbis sense beure aigua, electricitat o correu electrònic .

El 2016, el govern guinà equatorial va llançar el Pla General d’Ordenació Urbana de Bata, que inclou una reorientació ordenada i única de l’estructura urbana de la ciutat que seria implementada per etapes fins a expandir-se a 2070.

Al setembre de 2019, la ciutat pateix diverses setmanes de talls d’aigua. També experimenta regularment talls elèctrics4

Entre els llocs de culte, hi ha principalment esglésies i temples cristians: diòcesi de Bata (Església catòlica), església universal del regne de Déu, assemblees de Déu. Hi ha també mesquites musulmanes.

Font: wikipedia