Ebebiyín

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 7 de gener de 2022

Ebebiyín és una ciutat equatoguineana de la regió continental de Rio Muni i capital de la província de Kié-Ntem. Es localitza a la triple frontera amb Gabon i Camerun. Aquesta situació geogràfica li dóna el privilegi de ser el lloc de connexió de tres rutes de transport provinents de Bata, Yaundé i el centre de Gabon. Segons el cens de 1983, comptava amb 3540 habitants, que el 2001 havien passat a ser 19 515, la qual cosa la converteix en la tercera ciutat del país i la que més habitants nadius posseeix el que el converteix en un lloc estratègic per a les eleccions polítiques del país.

En estar a la cruïlla de tres països, és també la cruïlla de tres cultures i una ciutat important des del punt de vista comercial. A causa de la forta presència de descendents hispans a la zona, l’espanyol és la llengua predominant.

A la ciutat hi ha el gran mercat transfronterer d’Akombang, un dels grans mercats de la nació i del centre d’Àfrica, on es poden trobar una gran varietat de mercaderies i productes procedents de tots els racons d’Àfrica, a més de ser un punt de trobada intercultural entre gent autòctona i transportista i comerciants temporals d’altres països propers.

El riu més gran del districte d’Ebebiyín és el riu Kié, que passa a un quilòmetre de la ciutat fent frontera amb Gabon, Camerun i dóna nom a la província. El segueix el riu Bolo.

El Muni (també escrit Muné o Mbini) és un estuari de l’Àfrica Central. Compartit entre Guinea Equatorial i Gabon, al costat de la badia de Corisco.

La part continental de Guinea Equatorial rep el nom de Riu Muni en referència a aquest “riu”. Les principals localitats riberenques de l’estuari són Asalayeng i Cogo a Guinea Equatorial i Cocobeach a Gabon

L’estuari forma part del Conveni de Ramsar des del 2 de juny de 2003, quan es va crear la Reserva Natural de l’Estuari del Muni.

Font: wikipedia