Sant António

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 3 de gener de 2022

Sant António és el major emplaçament de l’Illa de Príncep, part de Santo Tomé i Príncipe, país de la qual va ser capital des de l’any 1753 fins a l’any 1852. La ciutat està emplaçada a la costa nord-est del Riu Palhota. Actualment és cabdal tant de la província de Príncep com del districte de Pagué. La seva població estimada és de 1200 habitants.

La ciutat és coneguda per la seva arquitectura colonial i per les seves esglésies, de les quals la més gran és una església catòlica començada el 1947.

La localitat té connexió aèria mitjançant l’aeroport de Príncipe.

L’illa de Príncep és la més petita de les dues illes principals de Sao Tomé i Príncipe. Té una àrea de 136 km² i una població de 8000 persones. La seva alçada màxima és el pic de Príncep (948 m), localitzat al sud de l’illa, i que forma part de l’àrea forestal del parc natural Obo. El nord i el centre de l’illa van ser antigues plantacions que ara estan sent reforestades. L’illa abasta la província del mateix nom, i que alhora se subdivideix únicament al districte de Pagué.

Ecològicament, l’illa forma part de l’ecorregió anomenada selva de terres baixes de Santo Tomé, Príncipe i Annobón.

Els idiomes que es parlen a la illa són el portuguès, el principenc o Lunguyê i el folre.

L’illa té un poble, Sant António, i un aeroport, així com algunes petites viles incloent Bela Vista, Bombom, Futur, Neves Ferreira, Paciència, Ponta Fonte, Ribeira Ize, Sant Antoni d’Ureca, Vila Rosa i altres més, connectades a la petita xarxa de camins.

Envolten a la illa altres illots com Ilhéu Bombom, Ilhéu Caroço, Tinhosa Gran i Tinhosa Pequena.

Font: wikipedia