Ibadan

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 29 de setembre de 2021

Ibadan és una ciutat de Nigèria, capital de l’estat d’Oyo al sud-oest de país. Disposa de 2.550.593 habitants, de manera que és la segona ciutat de el país després de la ciutat de Lagos. La ciutat va ser fundada pel poble ioruba en 1830. Ibadan, que posseeix un aeroport i que es troba a la línia de ferrocarril que uneix Lagos amb Kano, és un punt de trànsit important entre la costa i les zones del nord. També és un nucli comercial per a productes agrícoles com cacau, cotó, fusta, cautxú i oli de palma. En la seva producció industrial predominen la transformació de productes agrícoles i l’elaboració de cigarrets. A la ciutat es troba la Universitat d’Ibadan (1962) i diverses biblioteques i instituts de recerca. És la ciutat natal del futbolista Afolabi Okikiola, de la cantant i compositora Sade i de l’actor Hugo Weaving.

Ibadan es troba al sud-oest de Nigèria, a la part sud-est de l’estat Oyo, a uns 119 quilòmetres (74 milles) a el nord-est de Lagos i 120 quilòmetres (75 milles) a l’est de la frontera internacional nigeriana amb la República de Benín. Es troba completament dins de la zona de bosc tropical, però a prop del límit entre el bosc i la sabana derivada. La ciutat té una elevació de 150 metres en l’àrea de la vall, a 275 metres sobre el nivell de la mar a la cresta nord-sud que creua la part central de la ciutat. La ciutat cobreix una àrea total de 3080 quilòmetres quadrats (1190 milles quadrades), la més gran de Nigèria.

La ciutat d’Ibadan està drenada naturalment per quatre rius amb molts afluents: el riu Ona al nord i l’oest; el riu Ogbere cap a l’Est; el riu Ogunpa que flueix a través de la ciutat i el riu Kudeti a la part central de la metròpoli. El riu Ogunpa, un rierol de tercer ordre amb una longitud de canal de 12,76 km i una àrea de captació de 54,92 km². El llac Eleyele està situat a la part nord-oest de la ciutat, mentre que el Riu Oshun i el llac Asejire limiten la ciutat cap a l’est.

Ibadan té un clima tropical de sabana amb una estació humida perllongada i les temperatures relativament constants durant tot l’any. L’estació humida d’Ibadan s’estén de març a octubre, encara agost veu una mica de calma en les precipitacions. Aquesta calma gairebé divideix l’estació humida en dues estacions humides diferents. De novembre a febrer es forma l’estació seca de la ciutat, durant la qual Ibadan experimenta el típic harmattan d’Àfrica occidental. La precipitació total mitjana per Ibadan és 1.420,06 mm, caient en aproximadament 109 dies. Hi ha dos pics per la pluja, juny i setembre. La temperatura màxima mitjana és de 26.46º C, mínima 21.42º C i la humitat relativa és 74,55%.

Font: wikipedia