Guinea Equatorial

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 12 de gener de 2021

Guinea Equatorial -de forma oficial la República de Guinea Equatorial- és un país centreafricà, que es defineix en la seva constitució com a estat independent, republicà, unitari, social i democràtic, i la forma de govern és la república presidencialista.

El seu territori està format per vuit províncies. La seva capital és la ciutat de Malabo, antigament coneguda com a Santa Isabel, encara que per a l’any 2020 està prevista la inauguració d’Oyala – Ciutat de la Pau, ciutat planificada per ser la futura capital del país.

Amb els seus 28.051 km² de superfície és un dels països més petits de el continent africà, compost per un territori continental i cinc illes habitades.

Limita amb el Camerun a nord, Gabon a sud i a l’est i el golf de Guinea a l’oest, en les aigües es troben més a sud-oest les illes de Santo Tomé i Príncep. La seva població s’estimava en 1.225.377 habitants el 2015.

La part continental del territori és coneguda com riu Muni o Mbini, i té un àrea de 26.000 km². Dins de la part insular les illes més importants són l’illa de Bioko (antiga Fernando Poo) amb 2.017 km², Annobón amb 17 km², i Corisco amb 15 km²

Guinea Equatorial va obtenir la seva independència respecte a Espanya el 12 d’octubre de 1968, però manté l’idioma espanyol com a llengua oficial al costat del francès, i recentment (a partir del 2010), el portuguès, sent actualment l’únic país africà on l’espanyol és llengua oficial.

També és la llengua més parlada (considerablement més que les altres dues llengües oficials), dominada pel 87,7% de la població segons l’Institut Cervantes.

D’acord amb l’Informe de 2016 sobre Desenvolupament Humà de les Nacions Unides, Guinea Equatorial tenia un Producte Intern Brut per càpita de 21.517 dòlars en 2015, un dels més alts en la classificació de riquesa a l’Àfrica.

No obstant això, és un dels països més desiguals de l’món segons l’índex de Gini i el 70% dels equatoguineans viu amb un dòlar al dia

Font: wikipedia