Gabon

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA,  Assoc. – Les Corts – 11 de gener de 2021

Gabon, oficialment la República Gabonesa, és un país situat a la costa oest d’Àfrica central. Té un àrea de 267.667 km², i la seva població s’estima en 1,5 milions de persones. La seva capital i major ciutat de país és Libreville.

Limita amb Guinea Equatorial, el Camerun, la República de Congo i el golf de Guinea.

Des de la seva independència de França el 17 d’agost de 1960, la República ha estat governada per tres presidents. D’ells, El Hadj Omar Bongo va estar en el poder de 1967 fins a la seva mort el 2009, sent el dignatari africà que més temps ha estat en el càrrec.

A principis dels 90, el govern va introduir un sistema multipartidista amb una constitució democràtica que permetia un procés electoral més transparent, a més de reformar nombroses institucions governamentals.

Gabon ha estat també membre no permanent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

L’abundància de petroli i la inversió privada estrangera fan de Gabon un dels països més pròspers de l’Àfrica subsahariana, sent el 4t amb major índex de desenvolupament humà i el tercer segons el PIB per càpita, després de Guinea Equatorial i Botsuana.

El seu PIB va créixer més d’un 6% anual en el període de 2010 a 2012. No obstant això, a causa del desigual repartiment de la riquesa, una considerable proporció de la població segueix sent pobre.

Els gabonesos també han de fer front a la deterioració de l’accés a l’atenció sanitària (ara es requereix un dipòsit de 300 000 francs CFA per ingressar a l’hospital), a la deficiència dels serveis públics o als talls d’electricitat recurrents

El país es va reincorporar a l’Organització de Països Exportadors de Petroli l’1 de juliol de 2016, després de haver-se retirat el 1995.

Font: wikipedia