Camerun

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 13 de gener de 2021

Camerun, oficialment la República de Camerun, és una república unitària a l’Àfrica central. Limita amb Nigèria a l’oest i el nord, el Txad a l’nord-est, la República Centreafricana a l’est i Guinea Equatorial, el Gabon i la República de Congo a al sud.

El seu litoral és troba a la badia de Biafra, que forma part de l’golf de Guinea i l’Oceà Atlàntic.

El Camerun del Sud, que actualment és divideix en els regions de l’Nord-oest i Sud-oest, ha tingut un paper important en la història de l’Àfrica Occidental. El 2017, parts d’aquestes regions és declararen un estat independent (sense reconeixement internacional) amb el nom d’Ambazònia

El país ha estat anomenat “Àfrica en miniatura” per la seva diversitat geològica i cultural: té platges, deserts, muntanyes, selves i sabanes.

La ubicació del Camerun a cavall de l’Àfrica Occidental i l’Àfrica Central l’ha influït per les dues bandes. Te més de 250 llengües nadiues, parlades per una mica menys de 20 milions de persones. Habiten el país més de dos-cents grups ètnics i lingüístics, però les seves llengües oficials són el francès i l’anglès.

El seu punt més alt és la muntanya Camerun, al sud-oest, i les seves principals ciutats són Douala, Yaoundé i Garua.

Camerun és conegut també pels seus estils musicals autòctons, especialment el makossa i el bikutsi, així com pels èxits de la seva selecció nacional de futbol.

Entre els primers habitants del territori hi havia la civilització Sao, que vivia al voltant del llac Txad, i els baka, caçadors-recol·lectors de la selva de al sud-est. Els exploradors portuguesos arriben a la seva costa al segle XV i li donaren el nom Rio dos Camarões (‘Riu dels Gambes’), que amb el pas del ‘temps evoluciona a «Camerun».

A l’segle XIX, soldats fulbe fundaren l’Emirat d’Adamaua al nord de país, mentre que diversos grups ètnics de l’oest i el nord-oest formessin poderosos cacicats. El 1884, el Camerun es convertí en la colònia alemanya de Kamerun.

Després de la Primera Guerra Mundial, el territori fou dividit en dos mandats de la Societat de Nacions, un governat per França i l’altre per Regne Unit.

La major part del país és muntanyós, i hi destaquen les muntanyes d’Adamaua, a l’oest i el centre. La màxima altitud és el mont Camerun (4.070 m), volcà actiu situat prop de l’golf de Guinea.

Al nord destaquen a els rius Benoue i Logone, i el Sanaga i el Nyong a la regió meridional. Al Camerun hi ha la riba meridional del llac Txad. És l’anomenada «Àfrica en miniatura» per la seva enorme diversitat paisatgística.

L’antic Camerun francès i una part del Camerun Britànic van formar, l’any 1961, la República Federal d’el Camerun, que el 1972 va esdevenir la República Unida del Camerun.

El Camerun generalment ha gaudit d’estabilitat, cosa que ha permès el desenvolupament de l’agricultura, les carreteres i el ferrocarril, igual com de la indústria petroliera. Malgrat els recents moviments cap a una reforma democràtica, el poder polític roman de manera ferma a les mans d’una oligarquia de base ètnica.

Font: wikipedia