Centreàfrica

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 14 de gener de 2021

La República Centreafricana és un país sense litoral situat a l’Àfrica central. Limita amb el Txad al nord, Sudan al nord-est, el Sudan de Sud a l’est, la República Democràtica del Congo i la República del Congo al sud i el Camerun a l’oest. Va ser colònia francesa amb el nom d’Ubangui-Chari

Cobreix una superfície de 622.984 km2 i te una població estimada de prop de 4,4 millones d’habitants a partir de l’any 2008. La capital i ciutat més poblada és Bangui.

França va anomenar a la colònia formada en aquesta regió Oubangui-Chari, ja que l’major part del territori es troba a les conques dels rius Ubangi i Chari.

És va convertir en un territori semiautònom de la Comunitat Francesa el 1958 i després en una nació independent el 13 d’agost de 1960, prenent el su nom actual. Els governs militars s’hi han succeit des del 1960, any en què aconseguir la independència, fins a l’any 1993.

La major part de la República Centreafricana consisteix en sabanes sudano-guineanes, però también inclou una zona sahelo-sudanesa al nord i una zona de bosc equatorial a al sud.

Dos terços del país és troben a les conques del riu Ubangi, que flueix al sud cap al Congo, mentre que el terç restant es troba a la conca del Chari, que flueix cap al llac Txad alnord.

Malgrat a els seus abundants recursos minerals, com ara els reserves d’urani a Bakouma, Petroli a Vakaga, or i diamants, aixi com fustes, energia hidroelèctrica i terres de conreu, la República Centreafricana és un dels països més pobres d’Àfrica i es troba entre a els deu països més pobres del món.

En 2016, l’Índex de Desenvolupament Humà de país és de 0,352, el qual el col·loca a l’antepenúltim lloc (188) de la taula, convertint-ho en el tercer país més pobre d’el món, únicament superat per Somàlia i Tuvalu. En 2018, l’ONU el va declarar al país més pobre del món

Font: wikipedia