Dar es Salam

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 13 de desembre de 2021

Dar es-Salam és la seu de govern i la ciutat més poblada de Tanzània, situada a la costa est del continent africà junt a l’oceà Índic. Va ser la capital del país des de 1963 a 1974, quan va ser rellevada per la ciutat de Dodoma encara que el procés no es va completar fins a 1996. Havia estat anteriorment la capital de la colònia d’Àfrica Oriental Alemanya, posteriorment del protectorat britànic de Tanganica, i de la República de Tanganica després de la seva independència el 1963. El 1996 la capital del país va ser traslladada a Dodoma, a l’interior del país, però encara queden organismes i oficines governamentals a Dar es-Salam.

És la ciutat més gran i la més rica de Tanzània, a més de ser el principal centre econòmic i educatiu del país, així com el seu port més important, a través del qual s’exporten gran part dels productes agrícoles i minerals que es produeixen a la zona . És la capital de la regió homònima, que està dividida administrativament en tres districtes: Ilala, Kinondoni i Temeke.

Dar es-Salam està localitzada al 6°48′ sud, 39°17′ est (−6.8000, 39.2833)4 a 55 m sobre el nivell del mar. La ciutat està situada en un port natural massiu de l’oceà Índic oriental, a les costes orientals d’Àfrica.

Estant ubicada tan a prop de la línia equatorial i del càlid oceà Índic, la ciutat generalment experimenta condicions climàtiques tropicals, caracteritzades per un temps càlid i humit durant la major part de l’any. Les precipitacions anuals ronden els 1100 mm aproximadament, havent-hi en un any normal dues estacions plujoses diferents: les pluges llargues, que es donen durant abril i maig, i les pluges curtes, presents durant octubre i novembre.

Com que és a prop de la línia equatorial i el càlid oceà Índic, la ciutat experimenta condicions climàtiques generalment tropicals. Té un clima tropical sec. La precipitació anual és d’aproximadament 1100 mm (43 polzades), i en un any normal hi ha dues temporades plujoses: les pluges prolongades a l’abril i el maig i les pluges curtes a l’octubre i al desembre.

Dar es-Salam és la ciutat més important de Tanzània, ja que acull la major part dels negocis i institucions de govern del país. La ciutat conté concentracions d’edificis, negocis, indústries i altres serveis inusuals comparat amb les altres ciutats del país, habitat en un 80% de forma rural. Entre les indústries més destacades hi ha les alimentàries, tèxtils i de mobles. També és molt destacada la refineria del petroli. La ciutat concentra al voltant de la meitat de la indústria de Tanzània, malgrat que només alberga el 10% de la població.

El centre de Dar es-Salam és una àrea comercial activa de la ciutat. El centre inclou diverses empreses i negocis els propietaris dels quals són generalment de l’Orient Mitjà i el subcontinent indi. Durant el dia es dóna una gran activitat per part del trànsit, els treballadors, els mercaders i els venedors ambulants.

Els suburbis que més lluny es troben de la ciutat es troben habitats generalment per tanzans i altres africans, exceptuant Oyster Bay, on s’aprecia una major diversitat de nacionalitats estrangeres. Les diferents ètnies de Dar es-Salam no solen creuar-se. La ciutat s’està expandint i així mateix s’exigeix ​​més a la infraestructura de transports juntament amb un augment de la població urbana.

A causa del creixement d’immigrants i de la importància del turisme, el nombre de restaurants ha augmentat recentment. La ciutat ofereix una varietat de menjars a més de l’autòctona, des de barbacoa tanzaniana amb opcions que inclouen el “Nyama Choma” (carn rostida) i el “Mishkaki” (kebab), juntament amb la cuina zanzibariana i índia, fins a dinars de tot el globus com el menjar xinès, tailandès, turc, italià i japonès.

Font: wikipedia