Zanzíbar

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 14 de desembre de 2021

Zanzíbar (probablement del persa زنگبار zangi-bar, que significa ‘costa dels negres’) és una regió semiautònoma de Tanzània que comprèn un parell d’illes allunyades de la costa oriental d’Àfrica anomenades Unguja o Zanzíbar (1554 km²) i Pemba (984 km²). A aquestes illes ia l’illa de Màfia se’ls sol anomenar illes de les espècies, encara que el terme se sol associar més amb les illes Moluques a Indonèsia.

El centre econòmic i la principal ciutat és Zanzíbar Ciutat a l’illa d’Unguja, famosa per ser la ciutat que va veure néixer Freddie Mercury vocalista del cèlebre grup Queen i Abdulrazak Gurnah, Premi Nobel de Literatura 2021. La Ciutat de Pedra de Zanzíbar (centre històric) va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2000, en ser una de les ciutats més importants de la cultura swahili.

Les principals indústries són les espècies (nou moscada, canyella i pebre) i el turisme. Zanzíbar és també l’únic lloc on habita el mico col·lob vermell de Zanzíbar.

Tot i que Zanzíbar és part de Tanzània, escull el seu propi president qui és el cap d’estat per als assumptes interns de l’illa. Va ser triat per a aquest ofici el 29 d’octubre del 2000.

També té la seva pròpia “Casa dels Representants” (amb 50 llocs) elegits directament per vot universal (exercint per un terme de 5 anys) per fer lleis especialment per a Zanzíbar.

Mancats de monedes en circulació, el sultà Barghash va ordenar l’encunyació d’unes poques monedes a Londres, alhora que va marcar amb un punxó totes les peces estrangeres que circulaven per l’illa. Aquest ressell, que es va utilitzar a finals del segle XIX, contenia un dibuix ornamental geomètric amb la inscripció “Zanzíbar” en àrab. Es coneixen monedes espanyoles (8 reals), franceses (5 francs), austríaques (talers) i angleses (rupies) amb aquesta curiosa marca. Durant aquesta època també es van arribar a resellar monedes estrangeres amb diferents lletres i signes xinesos.2

Font: wikipedia