Bucraa

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 3 de juliol de 2021

Bucraa (també coneguda com Bou Craa, Bu Craa o Boukra) és una ciutat a la regió de Saguia l’Hamra, a nord del Sàhara occidental. Cap al sud i lleugerament cap a l’est pel que fa a la ciutat d’Aaiun. Està habitada gairebé del tot pels empleats de la indústria de la mineria de fosfats, controlada pel Marroc. Durant la colonització per part dels espanyols de l’àrea, molts dels primers reclutes dels moviments nacionalistes Harakat Tahrir i el Front Polisario eren treballadors sahrauís d’aquestes mines de fosfats.

Els fosfats són transportats fins a la costa a través d’una cinta transportadora automatitzada, considerada la més llarga de l’món en la seva categoria. Aquest sistema de transport va ser sabotejat i inutilitzat en diverses ocasions pel Front Polisario, durant la guerra que van mantenir contra l’Exèrcit Reial del Marroc des de 1976. Aquests atacs han anat cessant gradualment després que la ciutat fos envoltada a principis dels anys 1980 pel Mur marroquí, estant avui dia la ciutat sota control dels marroquins.

El Sàhara Occidental és un territori no autònom sota supervisió del Comitè de Descolonització de l’Organització de les Nacions Unides. El seu procés de descolonització va ser interromput el 1976, quan Espanya, la seva potència administradora, va abandonar el territori en virtut de l’Acord Tripartit de Madrid, no vàlid segons el Dret internacional. La ciutat està ocupada pel Marroc, que la inclou dins de la regió Riu d’Or-La Güera, i reclamada per l’autoproclamada República Àrab Sahrauí Democràtica.

Font: wikipedia