Esmara

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 4 de juliol de 2021

Esmara, Smara o Semara és una ciutat del desert al nord-est del Sàhara Occidental, ocupat pel Marroc. El 2004 tenia uns 40.347 habitants

És l’única ciutat important del Sàhara Occidental que no va ser fundada pels espanyols. En 1898, un xeic sahrauí anomenat Ma al-‘Aynayn funda la ciutat en una zona rica en pastures i aigua allunyada de la costa, però ben situada per controlar les caravanes que es dirigissin cap al nord.

Aquest xeic es nomena imant i combat als espanyols des d’aquest any, resistint gràcies a l’ajuda de l’sultà del Marroc fins a 1910. Aquest any el sultà retira la seva ajuda a causa de les pressions franceses, de manera que el xeic ajudarà als combatents antifranceses del sud del Marroc. El 1913 França ocupa Smara, destruint-la gairebé completament, i la hi retorna a Espanya. La resistència va ser decreixent fins que acaba en 1920. Finalment el 1934 el capità Carles de la Gándara a el comandament de meharis indígenes va entrar a l’oasi, fent efectiva l’ocupació.

A partir de finals dels anys cinquanta, amb la instal·lació d’una caserna de la Legió Espanyola i un altre de l’Agrupació de Tropes Nòmades del Sàhara es va anar creant un nucli urbà modern, amb serveis com Correus, un dispensari mèdic, escola, benzinera, aeròdrom, etc., cosa que va facilitar els esforços de les autoritats colonials per sedentaritzar als nómades

El Front Polisario es va fundar en aquesta ciutat el 10 de maig de 1973. Els marroquins la van ocupar el 27 de novembre de 1975, causant un èxode de sahrauís cap a Algèria per escapar de les represàlies marroquines pel seu suport a el Front Polisario. En la seva fugida cap a Algèria, les forces aèries marroquines van utilitzar napalm, fòsfor blanc i bombes de fragmentació contra els refugiats. Amnistia Internacional ha estimat les baixes en més de cinc-centes.

El 2005, la ciutat es va convertir en l’escenari de greus protestes en contra de l’ocupació marroquina. El 25 de maig de 2005, la policia marroquina va dissoldre una manifestació pacífica en suport de la independència i el Front Polisario en el marc de les noves Intifada als carrers dels principals nuclis urbans del Sàhara Occidental al costat de les protestes pro-sahrauís en alguns centres universitaris del Marroc.

Esmara dóna nom a una de les quatre wilaies en què s’estructuren els refugiats sahrauís a Tindouf.

Als voltants d’aquesta ciutat es desenvolupen multitud d’arbres de l’espècie denominada argan, donant lloc a indústries de producció del valuós oli que s’extreu de les seves llavors.

Font: wikipedia