El Aaiun

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 2 de juliol de 2021

El Aaiun és la ciutat més important del Sàhara Occidental. La parcialment reconeguda República Àrab Sahrauí Democràtica la considera la seva capital, però en la pràctica es troba ocupada i administrada pel Marroc, com a la major part del Sàhara Occidental. Està situada a l’interior del territori, a 28 km de la costa nord, al costat de la llera seca del riu Saguia l’Hamra, a la regió homònima.

El nom Aaiun és l’adaptació fonètica al del nom àrab al-Ayyūn, que significa les fonts o les deus, que ja donava nom a la zona abans de la fundació de la ciutat pels espanyols.

La ciutat va registrar una població de 183.691 habitants durant l’últim cens que va ser realitzat en 2004. Segons estimacions es calcula que el 2009 posseeix una població de 194.668 habitants pel que se situa com la principal ciutat del Sàhara Occidental.

La ciutat ha patit l’èxode de milers de sahrauís que fugien del Marroc en direcció als campaments de refugiats que es troben al país veí d’Algèria pel que la seva població en l’actualitat s’ha vist minvada, però tot i així augmenta any a any a causa a la gran natalitat existent.

La ciutat no té grans elevacions i es troba en la llera d’un riu sec (wadi). Es troba situada a més a uns 300 km de Las Palmas de Gran Canaria i a uns 870 km de Rabat. L’elevació mitjana del territori en el qual s’assenta la ciutat és de 19 msnm. La regió en la qual es troba situada la ciutat és coneguda com El Aaiun-Saguia el-Hamra i és la més pròspera del territori.

Com a la resta del desert de Sàhara, el clima de la ciutat és molt sec i calorós, registrant unes precipitacions molt baixes durant tot l’any. Els mesos més calorosos són juliol i agost que són també els que menys precipitacions tenen i els mesos de l’estació de les pluges són els més frescos i posseeixen la gran majoria de les quals cauen al llarg de l’any.

Font: wikipedia