Banjul

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 19 de juñiol de 2021

Banjul (abans Bathurst) és la capital de Gàmbia, i se situa dins de la divisió de el mateix nom. La població de la ciutat és de només 34.828 habitants, i amb la Gran Zona de Banjul, que inclou la ciutat de Banjul i el Consell Municipal, té una població total de 357.238 (cens de 2003). Es troba a l’illa St. Mary (Illa de Banjul), on el riu Gàmbia desemboca a l’oceà Atlàntic. L’illa està connectada al continent per transbordadors de passatgers i vehicles (cap al nord) i per diversos ponts (a sud).

Banjul pren el nom de Bang Julo, paraula mandinga que designa una corda feta de fibres vegetals. L’illa on s’assenta la ciutat era el lloc on recollien les plantes per fabricar-les Banjul, per tant, és un apòcope de “cordes”

Banjul està situada a la desembocadura del riu Gàmbia a la costa de l’oceà Atlàntic. La ciutat es troba a l’illa St. Mary.

Per la seva ubicació geogràfica, la contínua expansió de la zona urbana no és possible, ja que a la frontera occidental la ciutat és un manglar.

Banjul és la principal zona urbana de Gàmbia i centre administratiu i econòmic de país: aquí es troba el Banc Central de Gàmbia. Gàmbia té més d’una àrea urbana. El processament de cacauet és la principal indústria de país, però la cera d’abelles, fusta de palma, oli de palma, cuirs i pells també són enviats des del seu port. El Museu a Banjul inclou pàgines manuscrites de l’Alcorà i explica vastament la “Màgia Juju”.

Banjul té un clima càlid durant tot l’any a causa de l’Desert de Sàhara. El mes més fred és agost i el més càlid és març

A 24 km de la ciutat es troba l’Aeroport Internacional de Banjul i en la mateixa Banjul se situen xarxes de transports terrestres, com la Carretera Costera de l’Àfrica Occidental, que connecta Banjul amb Dakar i Bissau, i finalment una carretera pavimentada que enllaça a Banjul amb 11 nacions.

Cap a l’oest es troba la carretera que uneix Banjul amb Serekunda, que porta a el Pont Denton i al carrer Bond.

A l’est hi ha un transbordador d’automòbils.

Entre les religions practicades, es troba la catòlica (33.000) i la musulmana.

El Museu Nacional de la Gloucester Street exhibeix una mostra de el passat colonial fins a la recent història de Gàmbia. La seu central de la Biblioteca Nacional de Gàmbia està localitzada en Banjul.

Font: wikipedia