Abyei

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts, 12 d’octubre de 2021

Abyei és una ciutat fronterera que actualment es troba en l’àrea d’Abyei, disputada pel Sudan i Sudan del Sud. L’ONU va estimar la població de la ciutat en al voltant de 20.000 habitants abans dels esdeveniments de maig de 2011.

L’àrea d’Abyei, productora de petroli i fèrtil, amb la ciutat d’Abyei com el seu centre, és un polèmic punt de contenció territorial a la secessió de juliol de 2011 de l’procés del Sudan del Sud

La ciutat d’Abyei va ser gairebé completament destruïda al maig de 2008 quan les tensions entre l’Exèrcit d’Alliberament de el Poble Sudanès (els rebels sudanesos independentistes) i les Forces Armades del Sudan es van fer massa forts i les dues faccions van iniciar la guerra a causa de el nou alcalde o administrador que el Govern del’Sudan Meridional havia assenyalat per a aquesta zona, una mesura a la qual la tribu àrab de Misseriya s’havia oposat àmpliament. Al voltant de 50.000 habitants d’Abyei, majoritàriament ngok Dinka, van haver de fugir de la ciutat i anar a Agok.

El 22 de maig de 2011, la ciutat d’Abyei va ser atacada per les autoritats sudaneses (SAF) per recuperar el control. Els violents combats, saquejos i destrucció d’infraestructures van obligar a milers dels seus habitants a fugir a sud de país. França, Estats Units i les Nacions Unides van condemnar aquest atac i exigeixen la retirada de les forces de nord.

Font: wikipedia