Bor

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – 13 d’octubre de 2021

Bor o Bur és una localitat del Sudan de al Sud, capital de l’estat de Jonglei. Està localitzada en la marge oriental de Nil Blanc, a uns 150 km a nord de Juba, capital del Sudan del Sud.

Bor té especial importància per al Sudan de al Sud, ja que va ser un dels primers assentaments on es van instal·lar missioners cristians moderns, a inicis de segle XX amb la Church Missionary Society. El poblat es va convertir en una de les principals fortaleses de missioners cristians a la regió de Nil Superior, destacant el missioner Archibald Shaw, que va inaugurar la primera escola de l’àrea, d’on van sortir diversos bisbes anglicans nadius.

A part de la seva importància per l’aspecte religiós, Bor també és un dels primers llocs on va ocórrer l’esclat de el moviment armat, Exèrcit d’Alliberament de el Poble del Sudan, els que reivindicaven els drets dels sudanesos no musulmans del Sudan de Sud contra la política islamista de Khartum, Sudan.

Jonglei és un dels deu estats que formen Sudan d’al Sud. Localitzat a l’antiga regió de Nil Superior, ocupa un àrea de 122.479 km² i té una població estimada de 1.230.000 habitants (2007). Bor és la capital de l’estat.

En Jonglei, hi ha dues àrees naturals protegides, el parc nacional Boma i la Reserva de Caça Zefah.

Font: wikipedeia