Juba

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 8 d’octubre de 2021

Juba és la capital del Sudan del Sud i la ciutat més poblada de país. És també la capital de Ecuatoria Central, un dels deu estats en què es subdivideix Sudan del Sud. Es tracta, d’altra banda, d’un important port fluvial, situat a la vora del Nil Blanc.

El 2005, la seva població era de 163.442 habitants. A partir d’l’anàlisi de fotos aèries, els voluntaris que van treballar a Juba van estimar que la població en 2006 era d’aproximadament 250.000 persones. El cinquè Cens Poblacional i Habitacional del Sudan es va realitzar entre abril i maig de 2008, però els resultats van ser rebutjats pel govern del Sudan de al Sud de manera que en l’actualitat no es disposa de xifres oficials, la qual cosa obliga a utilitzar meres estimacions

La ciutat és un port fluvial i l’extrem sud del trànsit fluvial al llarg de Nil, anomenat amb propietat el Bahr  al’Jabal, que és una secció de Nil Blanc. Abans de la guerra civil, Juba era també un centre de transport en el qual convergeixen les carreteres que connecten amb Kenya, Uganda i la República Democràtica de Congo. Per culpa de la guerra, Juba va perdre el seu paper de nus de comunicacions. Les carreteres i el port fluvial van quedar devastats i van deixar d’usar-se. Les Nacions Unides i el Govern del Sudan de Sud són els encarregats de la reparació dels camins, però la restauració completa s’espera que tardi molts anys.

El 2003, la Fundació Suïssa per a l’Acció contra les Mines (FSD), va començar a aclarir la carretera que condueix des Juba fins a Uganda i Kenya. S’esperava que aquests camins fossin completament desminats i reconstruïts en el trienni 2006-2008. La reconstrucció de les carreteres, que estan majoritàriament sense pavimentar, precisen de molta feina, esforç i temps. No ajuda el fet que la temporada de treball queda molt limitada a causa de la perllongada estació de pluges, que dura des de març fins a octubre. Les carreteres resulten un element fonamental per al procés de pau al Sudan del Sud.

La gent necessita tornar a casa i recuperar el que consideren una vida normal una altra vegada. La primera carretera que ha començat a ser reconstruïda és el camí cap a Uganda. Aquest camí és particularment important, ja que molts dels habitants originals de Juba van fugir a Uganda durant la guerra. A partir de 2009, hi ha tres camins pavimentats a Juba, un d’ells reemergió al juliol d’aquest any. La principal via és un camí de ciment, construït pels britànics en la dècada de 1950.

La ciutat és seu de la Universitat de Juba.

Juba té un clima tropical humit i sec i, a causa de que es troba prop de l’equador, les temperatures són càlides durant tot l’any. Entre novembre i març les pluges són escasses; és també l’època de l’any amb les temperatures màximes, fins a 38 ° C al febrer. D’abril a octubre, cauen més de 100 mil·límetres (3,9 polzades) de pluja a el mes. La precipitació anual total és de prop de 1000 mm.

Font: wikipedia