Harare

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Le Corts – 20 de març de 2022

Harare (anomenada Salisbury fins a 1982) és la ciutat més poblada i capital de Zimbabwe. Té una població estimada de 1.600.000 habitants, amb unes 2.800.111 persones a la seva àrea metropolitana (2006). És el centre administratiu, comercial, i de comunicacions de Zimbabwe. És centre de comerç per al tabac, blat de moro, cotó i cítrics. La seva activitat industrial inclou la tèxtil, acer i química. Hi ha mines d’or a la zona.

Harare és la seu de la Universitat de Zimbabwe, la institució d’estudis superiors més gran de Zimbabwe, que es troba al suburbi de Mount Plesant a cinc quilòmetres al nord del centre de la ciutat. Malgrat el renom de la ciutat, la majoria de suburbis de la ciutat mantenen els seus noms colonials europeus que es remunten al segle XIX, com ara Warren Park ‘D’, Borrowdale, Mount Pleasant, Tynwald, Rotten Row i Rietfontein. Harare és famosa pels seus bells carrers, els quals estan adornats amb xicrandes, i quan floreixen, omplen la ciutat amb el seu bell color blau violaci.

Harare té un agradable clima subtropical de terres altes (Classificació climàtica de Köppen: Cwb). La temperatura mitjana anual és de 17,95 °C (64,3 °F), la qual cosa és baixa per a les zones tropicals, i això és degut a la seva elevada ubicació i la prevalença d’un fresc flux d’aire sud-oriental.6​

Hi ha tres estacions: una estació càlida i humida de novembre a març/abril; una estació freda i seca de maig a agost (que correspon a l’hivern a l’hemisferi sud); i una estació càlida i seca al setembre/octubre. Els rangs de temperatures diàries són aproximadament de 7-22 °C (45-72 °F) al juliol (el mes més fred), al voltant de 15-29 °C (59-84 °F) a l’octubre (el mes més calorós ) i al voltant de 16 a 26 °C (61-79 °F) al gener (ple estiu). L’any més calorós registrat va ser 1914 amb una temperatura mitjana anual de 19,73 °C (67,5 °F) i l’any més fred va ser 1965 amb 17,13 °C (62,8 °F).

La precipitació mitjana anual és d’uns 825 mm (32,5 polzades) al sud-oest, arribant a 855 mm (33,7 polzades) a la regió alta del nord-est (de Borrowdale a Glen Lorne). Normalment cau molt poca pluja durant el període de maig a setembre, encara que les precipitacions esporàdiques tenen lloc la majoria dels anys. Les precipitacions varien molt d’un any a un altre i segueixen cicles de períodes humits i secs del 7 a 10 anys de durada.

El clima afavoreix la vegetació natural de boscos oberts. L’arbre més comú de la regió local és el Msasa Brachystegia spiciformis que pinta de vi negre el paisatge amb les noves fulles a finals d’agost. Dues espècies sud-americanes d’arbres, el Jacaranda i el Flamboyan, que van ser introduïts durant l’època colonial, acoloreixen els carrers de la ciutat amb els de les flors lila de la Jacaranda o les flors vermelles de la Flamboyan. Elles floreixen a l’octubre/novembre i es planten als carrers de la capital. També és freqüent la buguenvíl·lea.

Font: wikipedia