Bulawayo

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 19 de març de 2022

Bulawayo és la segona ciutat més gran de Zimbabwe després de la capital Harare. Té estatus de província i la població és de més d’un milió d’habitants.

Bulawayo és un important centre industrial. Està situada al costat del riu Matsheumhlope al sud-oest del país. Posseeix el museu més gran de Zimbabwe, el Mzilikmzi Art and craft center, l’Orfenat de vida salvatge Chipangali i les Ruïnes de Khami. El parc nacional Matobo és una de les principals atraccions turístiques del país.

El nom “Bulawayo” procedeix de l’idioma ndebele que significa lloc de sacrifici. La ciutat és al lloc del kraal de Lobengula, rei dels ndebele. Els ndebele, una ètnia africana, van fundar Bulawayo a mitjans del segle XIX. Els britànics van expulsar la població originària el 1893 i va aconseguir el rang de ciutat el 1943.

La ciutat va ser fundada pel rei Ndebele, Lobengula, fill del rei Mzilikazi, nascut a Matshobana, que es va establir a l’actual Zimbabwe al voltant de la dècada de 1840. Això va seguir a la gran caminada del poble Ndebele des del nord de KwaZulu. El nom Bulawayo prové de la paraula Ndebele bulala i es tradueix com “el que ha de ser assassinat”.

Es creu que, al moment de la formació de la ciutat, hi va haver una guerra civil. Mbiko Masuku, un confident de confiança del Rei de Mzilikazi i líder del regiment de Zwangendaba, va lluitar contra el Príncep de Lobengula ja que no creia que ell fos l’hereu legítim del tron. Això va ser perquè Lobengula va néixer d’una mare suazi i Mbiko ka Madlenya Masuku va sentir que era d’una classe menor. Va trucar a la seva capital “el lloc de l’assassinat”.

Font: wikipedia