Solwezi

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 18 de març de 2022

Solwezi és la capital de la Província del Nord-oest de Zàmbia, es troba prop de la frontera amb el Congo.

La capital Solwezi té una població censada de 3.900 habitants (al centre de la ciutat) encara que altres fonts3 compten 22.000 llars (entre 65.000 i 100.000 habitants), uns 203.797 al districte. Els Kaonde és el grup tribal més àmpliament representat a Solwezi.

Es troba a una altitud de 1.235 metres i 232 km a l’oest de Kitwe.

La principal indústria de Solwezi és l’extracció minera de coure a la Mina Kansanshi (localitzada a 10 km al nord i amb 1.105 empleats) i Mina Lumwana; fora del centre urbà, explotades per First Quantum Minerals i Equinox Minerals respectivament. La mina Kansanshi extreu coure daurat de l’Anticlinal Kansanshi. La localització minera està activa des del segle XIX per a coure i or successivament.

Solwezi és avui considerada com a pobre. La crisi dels preus del coure al mercat mundial a la dècada de 1990 ha deixat una marca profunda en la infraestructura, les oportunitats i creació d’ocupació. La majoria de la població viu en assentaments informals fora de la ciutat, sense electricitat ni proveïment d’aigua. L’índex de connexió és d’aproximadament 40 per cent. La subsistència està molt estesa.

Pedres semiprecioses: l’ametista Solwezi de color blau fosc ve d’aquí.

El centre consta de dos carrers, on hi ha totes les botigues.

El 1959 es va construir la Catedral de Sant Daniel.

A uns 5 quilòmetres del centre de la ciutat pots trobar el “Kifubwa Rock Stream Shelter” emplaçat al costat del riu Kifubwa. Hi ha senyalització per localitzar les restes arqueològiques de l’assentament de l’Edat de pedra. aquí podràs veure inscripcions rupestres gravades a la roca.

De camí cap a la mina de coure hi ha un camp de golf de 18 forats

Font: wikipedia