Gaborone

Josep Juanbaó, [email protected] – SDRCA, Assoc. – 1 de març de 2022

Gaborone és la capital de Botswana, amb una població estimada de 208.411 habitants (2005). Es localitza a la vall de les muntanyes Kgale i Oodi, a la zona sud-oriental de Botswana. És a 15 quilòmetres de la frontera amb Sud-àfrica ia 358 quilòmetres de Pretòria. També és la capital administrativa del districte sud-est.

S’hi troba la seu de la Comunitat de Desenvolupament d’Àfrica Austral; l’organització va ser fundada el 1980 amb l’objectiu d’incrementar la cooperació econòmica dels membres i reduir la dependència de Sud-àfrica. A Gaborone hi ha la Universitat de Botswana.

Gaborone està situat a les coordenades 24°39′29″S 25°54′44″E, entre les muntanyes Kgale i Oodi, a la cantonada sud-est de Botswana, a uns 15 quilòmetres de la frontera amb Sud-àfrica. Gaborone és banyada pel riu Notwane. La ciutat es troba a una alçada de 1010 metres sobre el nivell del mar. Gaborone està envoltat per les ciutats de Ramotswa al sud-est, Mogoditshane al nord-est, Mochudi a l’est i Tlokweng a l’altra banda del riu. La majoria són ciutats dormitori de Gaborone. Els suburbis de la ciutat inclou Broadhurst, Gaborone West, The Village, Naledi,7 i New Canada. Phakalane, un barri acomodat, es troba al nord dels límits de la ciutat.

Al centre de la ciutat hi ha el centre comercial, financer i turístic de Gaborone, que alberga nombrosos bancs i centres comercials. A l’extrem oriental hi ha el centre cívic, juntament amb el Pula Arch que commemora la independència de Botswana. La borsa de valors de Botswana, el museu nacional, i el campus principal de la Universitat de Botswana també es troben al centre de la ciutat. A l’oest hi ha l’enclavament del Govern. Aquesta àrea conté els edificis governamentals, com l’Assemblea Nacional de Botswana i el Ntlo ia Dikgosi. L’edifici de l’Arxiu Nacional també és aquí.

Gaborone té un clima semiàrid calent (BSh a la classificació climàtica de Köppen). La major part de l’any, Gaborone és molt assolellat, amb estius generalment calents. Els estius amb poques precipitacions són més càlids que els estius amb pluges regulars. Si hi ha una sequera, les temperatures més altes de l’any són regularment al gener o al febrer. Si hi ha precipitacions normals, les temperatures més altes són generalment a l’octubre, just abans que comencin les pluges. Durant l’hivern, els dies són càlids, i les nits fredes.

La població de Gaborone, sobre la base del cens de 2011, és de 231 626 habitants. D’aquests 113 603 són homes i 118 023 són dones. Hi ha 58 476 llars a la ciutat,13 el 2001, la mida mitjana era de 3,11 persones per casa. La ciutat de Gaborone és la llar de prop del 10% de la població de Botswana. Gairebé la meitat dels ciutadans de Botswana viuen en un radi de 100 quilòmetres al voltant de Gaborone.

El creixement populacional de Gaborone és de 3.4%, el més alt del país. Això és probablement pel fet que la ciutat compta amb una infraestructura més desenvolupada, per la qual cosa és més habitable. Gaborone és una de les ciutats de major creixement al món. Gran part del creixement es basa en la xarxa de migració de la resta de Botswana.

L’índex de masculinitat a Gaborone és de 96.3, la qual cosa significa que hi ha 963 homes per cada 1000 dones. La majoria dels matrimonis a Botswana són registrats a Gaborone; el 15% de tots els matrimonis al país es van registrar a la ciutat el 2007. De mitjana, hi ha 3,3 persones per família a Gaborone. Aquest és un nombre baix en comparació amb la resta de Botswana.

Font: wikipedia