Grootfontein

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc – Les Corts – 28 de febrer de 2022

Grootfontein és una ciutat a la regió d’Otjozondjupa al nord-est de Namíbia. És al B8, una Ruta Nacional namíbia que condueix de Windoek a la Franja de Caprivi, al triangle Otavi. En afrikáans, el seu nom significa “Gran Deu” i hi ha n’efecte una gran font termal prop de la ciutat.

El 1885, 40 famílies Bóer del nord-oest de Sud-àfrica s’estableixen a Grootfontein. Eren part del Dorslandtrekker, que es dirigien cap a Angola. Quan aquell territori va caure sota el control portuguès, es van tornar enrere i van intentar establir “la República Upingtonia” a Grootfontein. Abandonada cap a 1887, es va convertir a l’oficina central de la Companyia d’Àfrica del Sud-oest el 1893.

Com totes les ciutats al triangle Otavi, Grootfontein és molt verd a l’estiu, però sec a l’hivern. A la primavera, el jacarandà i altres arbres extravagants floreixen en profusió. La ciutat té una vella fortalesa alemanya de la Schutztruppe (força armada colonial) a partir de l’any 1896, que avui allotja un museu que exposa la història local. La principal motivació econòmica de l’àrea va ser durant moltes dècades les mines Berg Aukas i Abenab al nord-est de la ciutat. Van produir zinc i vanadi, però s’han tancat. Aquesta és la terra de la dolomita i els dipòsits de carbonat a les parts superiors de les mines han conservat interessants fòssils de criatures símiques o pongoides que van viure milions d’anys abans que el modern home evolucionés.

Vint-i-quatre quilòmetres a l’oest de Grootfontein hi ha l’enorme meteorit Hoba. És fàcilment el meteorit conegut més gran a la Terra, així com ser la massa més gran de ferro coneguda que existeixi a la superfície del planeta.

Grootfontein és una estació terminal del TransNamib, el sistema de ferrocarril i de transport nacional. Grootfontein també té una base militar que va allotjar diverses unitats de l’ara extinta Força de Defensa sud-africana. Té un camp d’aviació que pot manejar grans portadors de transport com Hercules C130, així com avions comercials de passatgers.

Font: wikipedia