Gobabis

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 27 de febrer de 2022

Gobabis és una ciutat de l’oest de Namíbia, capital regional d’Omaheke i del districte electoral de Gogabis. Es troba situada a 200 quilòmetres (124 milles) al final de l’autopista B6 de Windoek a Botswana. La ciutat és a 110 quilòmetres (68 milles) del lloc de frontera de Buitepos amb Botswana, i serveix com a enllaç important amb Sud-àfrica a la carretera de Trans-Kalahari.

Gobabis és al cor de la zona ramadera, i és considerada la capital de l’est i també coneguda com “el Petit Texas” de Namíbia. De fet, Gobabis està tan orgullós de la seva ramaderia que una estàtua d’un gran toro amb la inscripció «Benvinguts a la Terra del Bestiar» saluda els visitants de la ciutat. Gobabis limita amb el Desert de Kalahari, i és tradicionalment la terra del poble Herero.

Com moltes altres ciutats a Namíbia, Gobabis es va desenvolupar al voltant d’una missió (Gobabis significa “lloc de discussió” en la llengua Nama), fundada el 1856 per Friederich Eggert de la Societat de Missioner Renana.

A l’última meitat dels anys 1800 i principis dels anys 1900 diversos conflictes es van desfermar entre els Mbanderu i els Khauas Khoikhoi, així com entre els pobladors i la gent indígena. Gobabis està en una àrea on els Herero i els Nama van lluitar en guerres els uns contra els altres.

El districte Gobabis va ser proclamat per les autoritats alemanyes al febrer de 1894 i al juny l’any següent Gobabis va ser ocupat per una guarnició alemanya. Mentre la fortalesa militar, construïda entre 1896-1897, ha desaparegut fa molt, un dels pocs edificis que es remunten a aquella època és l’hospital de campanya, o Lazarette, que ha estat declarat monument nacional.

Gobabis segueix creixent com a ciutat a causa de les mercaderies que es transporten de les mines de Botswana sense sortida al mar al port namíbi de Walvis Bay, ia més per béns de consum importats a Namíbia de Johannesburg a Sud-àfrica.

Gobabis és governada per un govern municipal, actualment amb set seients.

Font: wikipedia