Francistown

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 2 de març de 2022

Francistown és la segona ciutat més gran de Botswana, amb una població d’uns 113.500 habitants segons el cens de 2011. Coneguda com la Capital del Nord es troba a l’est de Botswana, a uns 400 km nord-nord-est de la capital, Gaborone.

Francistown està situada a la confluència dels rius Tai i Inchwe, a prop del riu Shashe (afluent del riu Limpopo) ia uns 90 km de la frontera amb Zimbabwe. La ciutat va ser el centre de la primera febre de l’or africana i encara avui està rodejada de velles mines abandonades.

Els Ndebele van arribar a la zona a la dècada de 1830 mentre es dirigien a Bulawayo. Segons es diu, Nyangabgwe va ser la vila més propera a Francistown que va ser visitada pels europeus, quan va ser visitada per Robert Moffat. Moffat va ser seguit el 1867 pel cercador d’or, Karl Mauch que va fundar la mina d’or Bakalanga al llarg del Tati River.

La ciutat actual va ser fundada el 1897.

Francistown se situa a la principal ruta de transport aeri i vial de Botswana; la mineria i l’agricultura són importants. Entre les principals companyies mineres destaquen Tati Nickel (propietat de Norilsk Nickel, amb operacions a Mina Selkirk i Mina Phoenix, produint cobalt, coure i níquel.1) El Complex Industrial Dumela, un polígon industrial, és un ocupador important; la construcció de la Refineria de Metalls Botswana el 2008 a les rodalies de la ciutat va ser detinguda a causa d’alts costos.

La cobertura mediàtica de Francistown inclou el diari The Voice, fundat el 1993.

Font: wikipedia