Luanda

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 13 de gener de 2022

Luanda és la capital i la principal ciutat d’Angola. Es troba a la costa de l’Oceà Atlàntic i és el port principal i el centre econòmic del país. També és la capital de la província homònima.

Va ser fundada el 25 de gener de 1576 per l’explorador noble i portuguès Paulo Dias de Novais, sota el nom de São Paulo da Assunção de Loanda. Actualment té una població aproximada de 5 milions d’habitants, que el converteixen en la tercera ciutat de parla portuguesa més poblada del món, només darrere de São Paulo i Rio de Janeiro, tant al Brasil com al 19è aglomeració més poblada del continent.

Les indústries presents a la ciutat inclouen la transformació de productes agrícoles, la producció de begudes, tèxtils, ciment i altres materials de construcció, plàstics, metal·lúrgia, cigarrets i sabates. L’oli extret a l’entorn es refina a la ciutat, tot i que la refineria ha estat danyada repetidament durant la guerra civil que va destrossar el país entre 1975 i 2002. Luanda té un excel·lent port natural, sent la principal exportació de cafè, cotó, sucre, diamants, ferro i sal.

Els habitants de Luanda són, en la seva major part, membres dels grups ètnics Ovimbundu i Bakongo. També hi ha una important minoria d’origen europeu, que consisteix principalment en portuguès i una comunitat creixent xinesa. La llengua oficial i els més parlats són els portuguesos, i també es parlen diversos idiomes del grup Bantu,

La ciutat de Luanda coincideix geogràficament amb el municipi homònim. La zona central de la ciutat es divideix en dues parts, la Baixa de Luanda (la ciutat antiga) i la cidade alta (també coneguda com “Nova Cidade”). La zona de Baixa de Luanda és la situada al costat del port i que té carrers i edificis estrets del període colonial. La costa està formada per la badia de Luanda, formada pel seu torn amb la protecció de la costa continental a través de l’Ilha de Luanda i l’illa de Mussulo, al sud del principal nucli urbà.

No hi ha grans rius que condueixen a la costa de la ciutat, però diversos cursos d’aigua petits formen un sistema de conques de pluja. Els rius més propers són la Rio Cuanza El Major d’Angola i que fa un límit natural al sud entre les províncies de Luanda i Bengo i el riu Bengo que limita al nord entre les mateixes províncies.

Luanda té un clima semi-àrid suau (BSH en la classificació climàtica de Köppen). El clima és càlid i humit, però sorprenentment amb precipitació escassa o nul·la, a causa del fred de Beguela actual, que impedeix la humitat de la pluja fàcilment. La boira freqüent impedeix que les temperatures caiguin a la nit, fins i tot durant els mesos completament secs de juny a octubre. Luanda té precipitacions anuals de 323 mil·límetres, però la variabilitat es troba entre els més alts del món, amb una variació del coeficient superior al 40 per cent. Els registres observats des de 1858 oscil·len entre 55 mil·límetres de 1958 a 851 mil·límetres el 1916. La curta temporada de pluges al març i abril depèn d’una contracorrent septentrional que porta la humitat a la ciutat: ha demostrat clarament que la debilitat del corrent de Benguela pot augmentar les precipitacions aproximadament sis vegades en comparació amb els anys en què el corrent és molt fort.

Font: wikipedia