Masuku

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 11 de gener de 2022

Franceville (o Masuku) és la capital de la província d’Alt Ogooué (en francès Haut-Ogooué), sent una de les quatre majors ciutats de Gabon, amb una població de 56 000 habitants (2010).

Es troba a la vora dels rius Ogooué i Mpassa al terme de la línia de ferrocarril Trans-Gabón i la carretera nacional número 3.

Va créixer a partir d’un poblat anomenat Masuku, quan Savorgnan de Brazza la va triar per assentar antics esclaus i li va canviar el nom el 1880.

A la ciutat destaquen l’Església de Sant Hilari (construïda el 1899) i una gran estàtua d’Omar Bongo.

La ciutat disposa de camp de golf i el seu aeroport es troba a 20 km a l’oest, a Muengué.

La ciutat és seu del Centre Internacional per a la Investigació Mèdica de Franceville, centre de referència regional en malalties infeccioses. També hi ha la Universitat de Ciències i Tècniques de Masuku (UCTM).

En aquest sector es troba el Centre Hospitalari Regional Amissa Bongo inaugurat el 2003, centre de referència regional generant cobertura a 105.000 persones i l’Hospital Xinès (en francès “Hôpital Chinois”) producte de la cooperació xinesogabonesa.

Destaca l’Estadi de Franceville inaugurat el 2011 per a la Copa Africana de Nacions del 2012, té una capacitat per a 22.000 persones.

Font: wikipedia