Libreville

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 9 de gener de 2022

Libreville, amb una població estimada de 703.940 habitants (362.400 el 1993), és la capital del Gabon i de la província d’Estuaire. Acull el 40% de la població del país, representant els europeus 1/6 de la seva població. Ciutat portuària sobre el riu Gabon, a prop del golf de Guinea, i centre de comerç de la regió de Timber. Va ser fundada el 1843 com a punt d’intercanvi. Esclaus alliberats dels Estats Units es van radicar en aquesta ciutat el 1848 batejant el lloc com Libreville (Ciutat lliure en francès). Va ser el port principal de les colònies franceses de l’Àfrica Equatorial Francesa entre 1934 i 1946.

A Libreville hi ha l’Escola d’Administració i l’Escola de Lleis de Gabon. És seu de la Universitat Omar Bongó, que compta amb un Departament d’Espanyol, encarregat de difondre la llengua espanyola i les cultures hispanoamericana i hispanoafricana.

De nord a sud, els principals districtes de la ciutat són la zona residencial Batterie IV, Quartier Louis (conegut per la seva vida nocturna), Mont-Bouët i Nombakélé (populoses àrees comercials), Glass (el primer assentament europeu a Gabon), Oloumi (destacada zona industrial) i Lalala, una zona residencial.

El port de la ciutat i l’estació ferroviària del Ferrocarril Trans-Gabon fins a Franceville és a Owendo, al sud de l’àrea metropolitana. Més als afores hi ha els districtes d’àrees residencials més empobrides.

Cap al nord-oest es troba Guinea Equatorial, etiquetant a la ciutat com a part del nord-oest de Gabon. En termes de fronteres nacionals que la ciutat voreja, al nord hi ha Camerun, a l’est la República del Congo i al sud-est la República Democràtica del Congo. També és propera a les costes de l’Atlàntic Sud.

Addicionalment, en termes de geografia hídrica, el riu Komo passa per la ciutat i desemboca a l’oceà. El riu Komo també té potencial de recurs hidroelèctric per a la ciutat, que podria generar importants quantitats d’energia.

Diversos districtes de la ciutat provendrien beneficis independents que es podrien invertir a la ciutat. En termes de lleure i vida nocturna, Quartier Louis és el barri més conegut.

Una de les seves zones principals inclou la costa, i això influeix enormement en les possibles activitats disponibles a l’àrea. Les zones comercials de Libreville es troben als districtes de Mont-Bouët i Nombakélé, que inclouen diversos centres comercials i estacions que venen diversos productes.

A Oloumi hi ha la major part de la indústria de la ciutat, integrant la producció per separat de diversos districtes que s’enfoquen en altres aspectes. Finalment, Lalala i Batterie IV són sectors residencials, on resideix la majoria de la població.

El clima a diferència d’altres parts del Gabon. Amb una temperatura mitjana de 25.9°C. Les pluges són molt comunes durant tot l’any, i els mesos més secs són juny, juliol i agost.

Font: wikipedia