Txad

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 16 de gener de 2021

El Txad, el nom oficial és República de Txad, és un país sense litoral situat a Àfrica Central. Limita amb Líbia al nord, amb el Sudan a l’est, amb la República Centreafricana al sud, Camerun i Nigèria a sud-oest i amb el Níger a l’oest.

Txad es troba dividit en tres grans regions geogràfiques: la zona desèrtica de nord, l’àrid cinturó del Sahel en el centre i la sabana sudanesa fèrtil al sud.

El llac Txad, pel qual el país va obtenir el seu nom, és el cos d’aigua més gran al Txad i el segon més gran d’Àfrica. El punt més alt del Txad és el Emi Koussi al desert de Sàhara. N’Djamena és la capital i la ciutat més gran de país.

Txad és la llar de més de 200 ètnies. L’àrab i el francès són els idiomes oficials, mentre les religions amb més seguidors al país són l’islam i el cristianisme.

A principis del setè mil·lenni a.C., nombroses poblacions humanes van arribar a territori txadià. Per a finals del primer mil·lenni a. C., van sorgir i van desaparèixer diversos estats i imperis a la zona central de país, tots ells dedicats a controlar les rutes de el comerç transsaharià que creuaven per la regió, com ara Kanem-Bornu i Wadai.

Al segle XIX França va conquistar aquest territori i en 1920 el va incorporar a l’Àfrica Equatorial Francesa. El 1960 Txad va obtenir la seva independència sota el lideratge de François Tombalbaye.

El 1965 els aixecaments en contra de les polítiques cap als musulmans de el nord d’país van culminar en una llarga guerra civil. Així, el 1979 els rebels van prendre la capital i van posar fi a l’hegemonia dels cristians de sud.

No obstant això, els comandants dels rebels van romandre en una lluita constant fins que Hissène Hauré es va imposar davant els seus rivals, però en 1990 va ser enderrocat pel seu general Idriss Déby. Recentment, la crisi de Darfur al Sudan va traspassar la frontera i va desestabilitzar a país, amb centenars de milers de refugiats vivint en campaments a l’est de país.

Mentre existeixen diversos partits polítics actius al país, el poder recau fermament en les mans de el president Déby i el seu partit, el Moviment Patriòtic de Salvació. Des de 2009 el petroli s’ha convertit en la principal font d’exportacions per al país, sobrepassant la tradicional indústria del cotó.