Níger

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 17 de gener de 2021

El Níger, oficialment República de Níger, és un país sense litoral de l’Àfrica occidental. Limita al sud amb Nigèria i Benín, a l’oest amb Burkina Faso i Mali, al nord amb Algèria i Líbia, i a l’est amb el Txad. Les seves zones septentrional i central es troben a les àrees desèrtiques del Sàhara i el Sahel.

Níger va ser una colònia europea de l’Àfrica Occidental Francesa, que va accedir a la independència el 1960.

La seva economia és considerada per algunes fonts com la més desfavorida d’Àfrica i s’estima que aproximadament dos terços de la seva població viuen sota el llindar de la pobresa.

Així, el seu índex de desenvolupament humà el 2016 va ser de 0,353 i ocupant el lloc 187, el converteix en el segon país més pobre de l’món, només per darrere de la República Centreafricana

La seva democràcia és inestable i ha patit diversos cops d’Estat en les últimes dècades, l’últim al febrer de 2010, quan es va deposar al president Tandja Mamadou després de 10 anys al poder.

Fins a abril de 2011 el país va ser governat per una Junta Militar encapçalada per l’oficial Salou Djibo, fins al lliurament del poder al vencedor de les eleccions de l’any 2011, l’actual president Mahamadou Issoufu

Té una superfície de 1.267.000 km² (la seva extensió és comparable a les àrees sumades d’Espanya i Turquia.), i una població de 18.045.729 habitants (2015), majoritàriament musulmana, que es concentra a la franja meridional, en particular a la regió sud-occidental a la vora del riu Níger.

Està dividit en set departaments i el districte de la seva ciutat capital, Niamey.

És un país ric en minerals, entre els quals es destaca l’urani, un producte valuós el preu però registra fortes fluctuacions. El govern aixímateix ha iniciat l’exploració i els projectes d’explotació de jaciments d’or i de petroli

No obstant això, tot just el 3,9% del seu territori és apte per a l’agricultura, el que sumat a les sequeres i la desertificació del seu territori, el fa vulnerable a la fam.

Font: wikipedia