Tetuan

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 9 de maig de 2021

Tetuan és una ciutat del nord del Marroc, la capital de la regió Tànger-Tetuan, i l’antiga capital del Protectorat Espanyol al Marroc (1913-1956). El nom original amazic vol dir ‘ulls’ o ‘fonts’. De vegades s’anomena amb l’epítet «El colom blanc». La Medina de Tetuan, o barri antic, fou declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1997.

En direcció llevant hi ha la ciutat pesquera d’Azla. Es troba al flanc de les muntanyes al-Darsa, que són part de la cadena del Rif, i a la desembocadura del riu Martil (Wad Ras, antic Wad Madjaka).

Després de l’acord de la conferència d’Algesires (1906), que repartia el protectorat del Marroc, definit pel tractat hispanofrancès de 1912, Tetuan va passar a ser la capital del Marroc espanyol; un khalifa hi fou designat per representar el sultà. L’administració espanyola fou combatuda políticament pels nacionalistes locals del Partit de la Reforma Nacional (Hizb Al Islah Al Watani), dirigits per Abdelkhalek Torrès. Després de la independència el 1956 la ciutat va perdre aquest estatus de mitja capital.

Font: wikipedia