Rabat

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 7 de maig de 2021

Rabat és la capital del Regne del Marroc i de la regió Rabat-Salé-Kenitra. Està situada a la costa atlàntica, a la riba sud i en la desembocadura del riu Bu Regreg, que la separa de la veïna Salé. Segons el cens del 2004 tenia una població d’1.622.860 habitants, el que la converteix en la segona ciutat més populosa del país després de Casablanca

Els barris de Rabat (quartiers, en francès) es reparteixen en forma de ventall i estan socialment molt diferenciats. En primer lloc, Uday i Medina se situen com a eix central per a la trobada de l’Bu Regreg i de l’oceà Atlàntic. A l’oest se succeeixen una sèrie de barris populars i de classe mitjana al llarg de la costa, com Akkari, Yacoub El Mansour, Massa i el Fath.

Un segon grup de barris modestos es disposa al llarg de les rambles, vorejant el Bu Regreg, i inclou Youssoufia, Takadoum i ha Nahda. Entre aquests dos radis dels barris de classe mitjana, però, es troba una àmplia diagonal de pròspers barris com Les Orangers, Aviation, Mabel, Hassan o Agdal Hi ha Riad, i això es reflecteix en els habitatges de luxe que hi ha als barris Souissi i Ambaixadors. Aquest és el lloc d’elecció per a les residències diplomàtiques. Aquest vast pla urbà, airejat, amb abundant vegetació i boires procedents de l’Oceà, contrasta notablement amb els illots més estrets i densos que l’enquadren.

A més, dos grans projectes estan canviant la cara de la ciutat: el projecte Amwaj, l’objectiu és l’organització de la desembocadura del riu Bo Regreg sobre les seves dues ribes, amb hotels, residències de luxe d’estil àrab-andalús; i el projecte Sephira, que pretén organitzar la cornisa de litoral atlàntic mitjançant la construcció d’hotels, un teatre, un complex esportiu i residències de luxe d’estil contemporani.

El centre històric de la ciutat, que inclou els principals edificis i places, va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en 2012. A Rabat es troben diversos llocs d’interès, com ara la Torre Hassan, el Mausoleu de Mohamed V, l’alcassaba o la medina de la ciutat.

• Casba dels Udayas: rábida dominant la desembocadura de l’uadi Bu Regreg on es troba el museu de Udayas: la rábida va ser concebuda a del principi com el refugi de l’museu nacional Joies.

• Torre Hassan: les ruïnes de la mesquita edificada per Ja’qub a el-Mansur, destruïda en el moment de l’terratrèmol de Lisboa de 1755 i el Mausoleu de Mohamed V, on reposa el difunt rei Mohamed V i els seus dos fills, el rei Hassan II i el seu germà menor Moulay Abdellah.

• La necròpolis de Xella: edificada en 1339, Xella va ser un antic poblat fenici, cartaginès i romà

• La mesquita de Agdal.

• La catedral Sant Pere de Roma: situada a la Plaça de Golan. Aquest edifici, sempre destinat a l’culte catòlic, va ser completat en 1930

• Donar-al-Mahkzen: el palau reial i la seu de govern on treballen i resideixen més de dues mil persones. S’accedeix al palau per una vasta esplanada, el “Méchouar”

* Bab ar-Rouah i l’avinguda de les Forces Armades Reials (FAR).

Font: wikipedia