Tanzània

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 19 de desembre de 2020

Tanzània, oficialment la República Unida de Tanzània  és un país situat a la costa est d’Àfrica Central. Limita a nord amb Kenya i Uganda, a l’oest amb Ruanda, Burundi, la República Democràtica de Congo, al sud amb Zàmbia, Malawi (amb el qual manté una reclamació territorial sobre el llac Malawi), Moçambic i a l’est amb l’oceà Índic.

El país té una superfície de 945.087 km² i la població supera els 35 millones de habitants. A Tanzània hi ha el volcà Kibo al massís volcànic del Kilimanjaro que, amb 5.895 metres és la muntanya més alta d’Àfrica.

Tanganyika (la part continental de l’actual Tanzània) fou una colònia alemanya des de la dècada de 1880 fins a 1919. Quan fou lliurada al Regne Unit, a conseqüencia de la derrota d’Alemanya a la Primera Guerra Mundial; Zanzíbar, la part insular, era un soldanat independent, que esdevinguè un protectorat britànic per la mateixa època.

Tanganyika aconseguí la independència el 13 de desembre de 1962 i, el 26 d’abril de 1964, és va unir Zanzíbar per crear la República Unida de Tanzània.

La capital oficial de Tanzània va ser traslladada des de Dar es Salaam a la costa de l’Índic fins Dodoma al centre del país el 1996. Tanmateix molts negociats del govern romanen a Dar es Salam que és el principal pol econòmic.

El nom de país prové de la unió de les paraules «Tanganyika» i «Zanzíbar».

Tanzània es caracteritza, diferenciant-se així dels seus veïns, per la seva resistència a la dominació colonial britànica i per no reconèixer a l’anglès com a llengua oficial.

En canvi el país ha impulsat una sèrie de reformes que, si bé falten per completar, planteja un Estat independent propi, autònom i sobirà basat en els valors africans, d’allí la importància de el suahili com a única llengua oficial com a forma d’unir el poble tanzà »

Font: wikipedia