Saint Louis

Josep Juanbaró, [email protected] – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 7 de juliol de 2021

Saint Louis (Ndar en wòlof) és una ciutat del Senegal. Situada al nord-oest del país, al costat de la desembocadura de el riu Senegal, és també la capital del departament i de la regió homònims.
El cor de la vella ciutat colonial està situat en una illa estreta (tot just dos quilòmetres de llarg i uns 400 m d’ample) al riu Senegal, a 25 quilòmetres de la seva desembocadura. En aquest punt, el riu està encara separat de l’Oceà Atlàntic a l’oest per una llengua de sorra, la Langue de Barbarie (300 m d’ample), que també està habitada (barris de Ndar Tout i Guet Ndar).

Amb tot, una tercera part de la ciutat, Sor, es localitza a la part continental a l’est i està envoltada per pantans de marea. Saint Louis es troba prop de la frontera amb Mauritània, tot i que el pas de frontera és a Rosso, a 100 quilòmetres aigües amunt.

L’illa de Sant Lluís, anomenada la “Venècia africana” està classificada en el repertori del Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de l’any 2000. A Saint-Louis es va dur a terme un ambiciós programa de renovació dels seus antics edificis i es va començar a transformar els dipòsits en restaurants i hotels.

La ciutat conserva moltes cases típiques de l’època colonial: amb la seva façana de calç, el seu doble teulada en fang, els seus balcons de fusta i els seus baranes en ferro forjat.

També, és de ressaltar el pont metàl·lic construït per Nouguier, Kessler et Cie i falsament atribuït a Gustave Eiffel, que uneix la part continental amb l’illa de Saint Louis.

La música de jazz, portada pels soldats nord-americans durant la Segona Guerra Mundial, va fer néixer tota una generació de jazzmen africans. El Festival Internacional de Jazz de Sant-Louis es va crear el 1992 i es va donar a conèixer a principis de maig de 2004, la seva dotzena edició.

En el “desfilada del Fanal”, els habitants desfilen a el so dels tam-tam, portant fanalets fets per ells i que s’assemblen als que els esclaus de s. XVII portaven reveli a les Signares fins a la missa de mitjanit.

Font: wikipedia